Sabtu, 5 September 2020 | 10:30am
SARINATON dan suaminya, Fairus mendokong kedua-dua anak mereka yang menghidapi kelainan kromosom.Foto/Nur Izzati Mohamad
SARINATON dan suaminya, Fairus mendokong kedua-dua anak mereka yang menghidapi kelainan kromosom.Foto/Nur Izzati Mohamad

Pesakit kelainan kromosom perlu perhatian

'ABNORMAL Chromosomal' atau kelainan kromosom adalah penyakit genetik berkaitan darah yang dikatakan amat jarang dihidapi rakyat di negara ini.

Kromosom adalah struktur yang mengandungi unsur genetik manusia. Azalinya setiap manusia memiliki sejumlah 46 kromosom, namun ada beberapa bentuk kelainan kromosom yang boleh terjadi sama ada berlaku pertambahan atau pengurangan kromosom.

Pertambahan atau pengurangan kromosom boleh menyebabkan seseorang yang dilahirkan dengan berdepan masalah itu, tidak memiliki sifat atau ciri-ciri genetik semula jadi yang dimiliki manusia normal.

Ciri-ciri atau sifat genetik yang paling jelas bagi penghidap penyakit ini adalah sindrom down apabila muka, mulut serta jari terbantut, selain memiliki masalah berkaitan paru-paru, jantung, buah pinggang dan mata.

Empat kali keguguran

Situasi ini dihadapi pasangan suami isteri dari Tasek Gelugor Pulau Pinang yang diuji apabila mereka memiliki dua anak yang menghidap penyakit kelainan kromosom.

Fairus Mohd Saad dan isterinya, Sarinaton Zainal masing-masing berusia 39 tahun menggalas tanggungjawab menjaga Auni Syifaa, 2, dan Muhammad Aniq Zayan, 3 bulan yang sentiasa memerlukan perhatian akibat penyakit itu.

Sarinaton berkata, sebelum kehadiran Auni Syifaa, beliau mengalami empat kali keguguran yang dipercayai menjadi punca masalah berkaitan kromosom pada dua cahaya matanya.

"Anak sulung dan kedua dilahirkan sihat tanpa ada sebarang penyakit, namun selepas itu saya mengalami keguguran sebanyak empat kali sehingga saya mengandungkan, Auni Syifaa, namun apabila dia dilahirkan dikesan menghidap penyakit kelainan kromosom.

"Perkara sama juga dihadapi ketika saya melahirkan Aniq yang mana kedua-dua mereka didiagnos dengan penyakit sama walaupun mereka berdua dilahirkan cukup bulan," katanya.

Auni dilahirkan dengan jumlah kromosom yang kurang manakala Aniq pula kromosom yang bertambah.

Sarinaton berkata, beliau dan suami sedia maklum akan tugas masing-masing, malah jadual rawatan turut dibuat bagi memastikan temu janji hospital kedua-duanya dapat dipenuhi.

"Memang sukar kerana dalam tempoh sebulan, kami perlu melakukan pemeriksaan dan rawatan susulan di tiga hospital berbeza iaitu Hospital Bukit Mertajam, Seberang Jaya dan Kulim.

GAMBAR kiri; Aniq Zayan yang perlukan perhatian akibat penyakit kelainan kromosom.Gambar kanan Auni Syifaa. Foto/Nur Izzati Mohamad
GAMBAR kiri; Aniq Zayan yang perlukan perhatian akibat penyakit kelainan kromosom.Gambar kanan Auni Syifaa. Foto/Nur Izzati Mohamad

"Penyakit genetik berkaitan darah yang dihidapi anak ketiga dan anak bongsu kami ini memang jarang berlaku dan penjagaan rapi diperlukan bagi memastikan kesihatan mereka stabil.

"Auni memerlukan alat bantuan pernafasan sepanjang masa dan perlu berada dalam bilik dilengkapi pendingin hawa dan kipas sepanjang masa manakala Aniq pula, kini sedang dalam rawatan kerana terdapat masalah mata," katanya.

Jika dilihat keturunan, beliau dan suaminya juga tidak mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah penyakit itu.

Fairus berkata, penyakit yang dihadapi dua anaknya itu kebanyakannya berlaku di luar negara dan amat jarang sekali dihidap rakyat Malaysia.

"Jadi, tiada rawatan khusus bagi mengubati penyakit ini dan dua anak saya hanya menjalani temu janji serta rawatan biasa yang diaturkan pihak hospital bagi memantau perkembangan Auni dan Aniq.

"Disebabkan Auni dilahirkan dengan kromosom yang kurang, maka memerlukan lebih perhatian, tambah pula kerana dia lebih beremosi serta bergantung sepenuhnya terhadap mesin pernafasan.

"Bagi ubat-ubatan, Auni hanya diberikan ubat angin manakala Aniq pula makan ubat elak muntah, selain kedua-dua mereka juga perlu minum susu khas yang disyorkan doktor," katanya.

Fairus berkata, doktor memaklumkan kepada mereka bahawa jangkaan hayat bagi penghidap penyakit kelainan kromosom boleh mencecah sehingga usia 30 tahun.

"Bagaimanapun, ini hanya jangkaan dan saya tidak selalu berfikir mengenainya kerana apa yang penting adalah berdoa serta menjaga anak dengan sebaik mungkin walaupun terpaksa berkorban segala-galanya.

"Saya tahu dua anak saya ini tidak dapat menjalani kehidupan normal mereka kerana perkembangan mereka lambat ekoran penyakit ini tetapi saya percaya akan ada kaedah rawatan terbaik untuk mereka apabila mereka meningkat usia," katanya.

Berita Harian X