Sabtu, 18 Mei 2019 | 10:00am
PAKAR Perunding Onkologi dan Ketua Jabatan di Institut Kanser Pantai, Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Mastura Md Yusof. - Foto Halimaton Saadiah Sulaiman
PAKAR Perunding Onkologi dan Ketua Jabatan di Institut Kanser Pantai, Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Mastura Md Yusof. - Foto Halimaton Saadiah Sulaiman

Analisis genomik tentukan prosedur terbaik rawat kanser

Pemeriksaan genomik ke atas pelbagai jenis kanser kini menjadi rutin. Tidak hairanlah pada masa akan datang prosedur ini pastinya menjadi amalan standard di semua kemudahan kesihatan seluruh negara.

Pakar Perunding Onkologi dan Ketua Jabatan di Institut Kanser Pantai, Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Mastura Md Yusof, berkata pemeriksaan ini perlu bagi mengenal pasti pelan rawatan terbaik, terperinci, khusus dan berpadanan kepada jenis mutasi yang menukar sel normal menjadi sel barah (malignant cell).

Beliau berkata, ini berikutan jenis serta tahap kanser berbeza antara satu pesakit dengan pesakit lain. Bagi tujuan itu, sampel tisu tumor diambil menerusi prosedur biopsi, pembedahan atau darah/cecair badan pesakit dihantar ke makmal untuk mengenalpasti kewujudan mutasi pada sel kanser menjadi antara penyebab.

“Biasanya pakar onkologi akan berbincang dengan pesakit mengenai impak mutasi genetik yang ditemui terhadap pelan rawatan dan prognosis pesakit. Pesakit diberi pilihan rawatan seperti terapi sasaran (targeted therapy) atau kemoterapi.

“Bagi analisis genomik berkaitan kanser hereditari, pesakit dan keluarga diberi nasihat genetik (genetic counseling) sekiranya disah positif,” katanya kepada BH ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Kaji mutasi genetik

Dr Mastura berkata, pemeriksaan genomik kanser boleh dilakukan bagi mengenalpasti mutasi genetik individu, berkumpulan atau secara komprehensif, bagi mencari sepadanan menerusi enjin pencarian ke atas ratusan jenis mutasi.

Di negara ini pemeriksaan genomik kanser paling lazim dilakukan adalah pada kanser payudara, paru-paru, usus besar, buah pinggang, ovari dan melanoma.

“Ada sel kanser yang boleh dikesan di dalam darah atau cecair badan seperti di rongga pleura, peritoneum atau pada cecair spina (tulang belakang). Sekiranya ketika pemeriksaan, ditemui sejumlah sel kanser atau sisa genetik seperti molekul DNA, analisis genomik boleh dilakukan ke atasnya.

“Ada analisis dilakukan bagi mengenalpasti mutasi gen hereditari seperti gen BRCA 1 dan 2 (hereditary germline mutation) pada beberapa pesakit kanser payudara atau ovari tertentu. Analisis ini boleh dilakukan pada sel darah, sel air liur atau akar rambut pesakit,” katanya.

Beliau berkata, kebiasaannya analisis dilakukan pakar patologi atau patologi molekular, keputusannya mengambil masa seminggu atau dua minggu bagi menentukan rawatan terbaik.

Sel normal tidak terjejas

Sebagai contoh ujian HER2 pada sel kanser payudara, sekiranya positif, ini menunjukkan tumor lebih agresif dan berisiko berulang atau merebak. Pesakit akan diberi ubat anti HER2 seperti trastuzumab, neratinib atau pertuzumab bagi mengatasinya.

“Jika mutasi ALK ditemui pada kanser paru-paru jenis adenocarcinoma pula, keadaan ini dapat dikawal dengan lebih baik oleh tablet terapi sasaran anti-ALK seperti crizotinib atau ceritinib berbanding kimoterapi walau kanser berada pada tahap empat.

“Jika ubat hanya bertindak ke atas sasarannya (target), iaitu mutasi yang terdapat pada sel kanser maka sel normal badan yang bukan sasaran tidak terjejas. Pada keseluruhannya kurang kesan sampingan rawatan pada pesakit,” katanya.

Beliau berkata, kaedah pembedahan, kemoterapi, radioterapi atau imnunologi bagi merawat kanser masih relevan.

Berasaskan ujian genomik kanser dan semuanya tetap diguna pakai bersesuaian jenis dan tahap kanser atau tujuan rawatan.

“Rawatan kanser biasanya bersifat multidisiplinari, iaitu gabungan berbagai jenis rawatan yang bersifat ‘evidence based’ astau berdasarkan kajian klinikal, keputusannya bakal memberi keputusan terbaik bagi pesakit. “Kebanyakan rawatan ini digunakan untuk menyembuhkan penyakit (curative) atau mengawalnya (paliatif), dan masih diguna pakai,” katanya.

INFO

* Kanser sekumpulan penyakit yang berlaku apabila sel normal pada badan melalui siri mutasi lalu bertukar menjadi sel barah (malignant cell).

* Mutasi sel maligan adalah penyebab pertumbuhan yang tidak terkawal, rebakan ke tisu bersebelahan dan bahagian lain badan iaitu proses yang dipanggil metastasis.

* Mutasi genetik berlaku secara spesifik pada jenis kanser tertentu yang boleh dikenali dengan ujian seperti pemeriksaan genomik.

* Biopsi ke atas tisu tumor dilakukan di makmal pada paras molekular bagi mengesahkan kehadiran mutasi.

Berita Harian X