Sabtu, 17 Februari 2024 | 9:21am
Tindakan sekumpulan wanita kibar Jalur Gemilang bertentangan dengan larangan aktiviti promosi, komersial, melobi di Taj Mahal.
Tindakan sekumpulan wanita kibar Jalur Gemilang bertentangan dengan larangan aktiviti promosi, komersial, melobi di Taj Mahal.

Pelancong warga Malaysia ditegur kibar Jalur Gemilang di Taj Mahal

KUALA LUMPUR: Sekumpulan pelancong wanita warga Malaysia ditegur kerana mengibarkan Jalur Gemilang di monumen Taj Mahal di Agra, India.

Mengikut laporan Hindustan Times, keenam-enam rakyat Malaysia, yang ditemani pemandu pelancong tempatan, bergambar di hadapan monumen itu dengan memegang Jalur Gemilang.

Tindakan itu bertentangan dengan larangan aktiviti promosi, komersial dan melobi di Taj Mahal.

Kemudian, satu video menjadi tular di mana wanita ini dilihat memegang bendera negara mereka di laluan berhampiran tangki pusat," kata Putera Vajpayq.

Pembantu pemuliharaan kanan Kajian Arkeologi India, Prince Vajpayee berkata, tular sebuah video di mana kumpulan wanita berkenaan dilihat memegang bendera negara mereka di laluan berhampiran tangki pusat,

"Apabila disoal siasat, mereka berkata mereka tidak tahu mengenai sekatan ke atas tindakan melobi atau aktiviti promosi di Taj Mahal.

"Mereka mengemukakan permohonan maaf secara bertulis dan dibenarkan keluar. Warga India yang menemani mereka juga memaklumkan tidak mengetahui tentang norma di Taj," katanya.

Menurut laporan itu, kejadian sebegitu jarang berlaku.

Monumen cinta agung terkenal dunia itu diiktiraf sebagai tapak warisan dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO). - AFP

Berita Harian X