Selasa, 2 Januari 2024 | 8:48am
Kehidupan persaraan akan lebih tenang dan mudah jika merancang secara menyeluruh untuk mengelak sebarang masalah khususnya kekangan dari kewangan pada masa depan. - Foto hiasan
Kehidupan persaraan akan lebih tenang dan mudah jika merancang secara menyeluruh untuk mengelak sebarang masalah khususnya kekangan dari kewangan pada masa depan. - Foto hiasan

Ingin bersara awal, tapi tak mahu terjerat hutang, bagaimana caranya?

MERANCANG bersara awal? Apa yang perlu, adalah mengetahui dengan teliti bagaimana sebenarnya ingin menghabiskan bahagian akhir hidup anda.

Yang penting lakukan perancangan dalam pelbagai aspek dan secara menyeluruh agar anda tidak terjerat dengan pelbagai konflik kehidupan atau hutang selepas beberapa tahun bersenang-lenang bersara awal.

Jika melancong adalah minat anda, jumlah sumber yang mencukupi harus tersedia untuk memastikan anda boleh keluar untuk bercuti pada suatu masa dalam setahun.

Jika anda seorang yang dermawan, buat rancangan mengenai cara anda boleh membantu orang lain dan melakukan sesuatu yang baik untuk masyarakat.

Pada akhirnya, terdapat satu tujuan hidup sejagat yang kita semua mempunyai persamaan.

Ia dipanggil kebahagiaan. Jika anda boleh menentukan perkara yang menggembirakan, anda akan tahu jenis persaraan yang hendak dirancang.

Bagaimana merancang bersara awal

Tindakan ialah perkara yang membawa lebih dekat kepada matlamat anda. Berikut adalah beberapa cadangan untuk bersara awal:

1. Mengurangkan perbelanjaan

Pakar kewangan mengesyorkan menggantikan 80 peratus pendapatan sebelum bersara. Pada pendapat umum, ini kelihatan seperti nasihat yang baik, tetapi sangat sukar untuk menjadikannya berfungsi dalam realiti.

Pilihan terbaik ialah mengurangkan perbelanjaan bulanan anda dan dengan itu mengagihkan semula pendapatan bulanan anda.

Jika anda boleh hidup dengan separuh daripada pendapatan anda pada masa ini, tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh melakukan perkara yang sama ketika bersara.

Jadi daripada menggantikan 80 peratus daripada pendapatan anda, anda perlu menggantikan hanya 50 peratus.

2. Pelaburan pendapatan

Jika anda berminat untuk bersara awal, Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) tidak akan membantu anda mencapai matlamat anda.

Bersama KWSP, pelaburan perlu diperluaskan untuk mengembangkan pendapatan.

Anda boleh melabur dalam saham dividen, bon, hartanah sewa dan lain-lain dan menjana jumlah pendapatan yang baik yang boleh digunakan sebelum mencapai umur persaraan.

3. Kerja sambilan

Daripada beralih secara tiba-tiba daripada perkhidmatan sepenuh masa kepada persaraan sepenuh masa, beralih kepada kerja sambilan.

Apabila anda pasti bahawa anda mempunyai jumlah yang mencukupi untuk membiayai persaraan, anda boleh meninggalkan bidang itu dan bersara dengan aman tanpa memberi kesan kepada kewangan anda.

4. Perkahwinan yang baik

Jangan ketawa! Apabila anda berkahwin dengan seseorang yang sanggup menyara keluarga dengan memperoleh pendapatan, ini adalah cara terbaik untuk membantu anda melepaskan diri daripada tenaga kerja.

Adalah disyorkan bahawa kedua-dua ahli keluarga harus bekerja dan menyimpan serta melabur pada usia awal supaya satu atau kedua-dua pasangan boleh memilih untuk bersara awal kemudian.

Persaraan awal kelihatan seperti banyak kerja dan kebanyakan orang lebih suka menggunakan kaedah persaraan konvensional hanya kerana mereka tidak mahu mengalami kesakitan menyimpan sejumlah besar wang.

Perancangan untuk persaraan anda tidak boleh dianggap sebagai beban di bahu anda. Ia seperti meletakkan sentuhan akhir pada lukisan yang indah, iaitu kehidupan anda.

Ini hanyalah beberapa cara yang boleh membantu anda bersara pada usia yang lebih awal daripada kebiasaan.

Apa yang anda perlu lakukan adalah hidup di bawah kemampuan anda untuk menyimpan.

Pada masa sama, lakukan pelaburan yang lebih aktif untuk persaraan awal.

Anak muda lebih suka untuk tidak memikirkan atau merancang tentang persaraan. Sebenarnya, itu adalah kesilapan besar.

Lebih awal anda mula merancang, lebih baik peluang anda untuk memilih persaraan yang menarik dan gembira pada usia awal!

Berita Harian X