Khamis, 9 November 2017 | 9:36pm
PROF Dr Jamiyah Hassan. - Foto Nurul Syazana Rose Razman
PROF Dr Jamiyah Hassan. - Foto Nurul Syazana Rose Razman

Ukur lilit pinggang penanda aras tahap kesihatan

KUALA LUMPUR: Individu yang memiliki bentuk tubuh buah pir atau punggung lebih besar dengan pinggang kecil kurang risiko mengalami penyakit tidak berjangkit atau Non Communicable Disease (NCD).

Sebaliknya risiko mengalami NCD lebih tinggi bagi individu yang memiliki pinggang besar, punggung kecil dan kaki lebih kecil.

Ukur lilit pinggang yang besar iaitu melebihi 85 sentimeter bagi lelaki dan 80 sentimeter bagi wanita, menunjukkan lemak lebih banyak berkumpul pada bahagian abdomen.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Dr Jamiyah Hassan, berkata ukur lilit pinggang melebihi ukuran selamat adalah tanda amaran seseorang berisiko mengalami NCD seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Selain penyakit NCD, katanya, pengumpulan lemak yang banyak di bahagian abdomen memberikan kesan ke atas hormon estrogen, seterusnya meningkatkan risiko barah rahim dalam kalangan wanita.

PERUT buncit.
PERUT buncit.

Perut besar, boroi

"Peningkatan hormon estrogen menyebabkan pendarahan lebih banyak selain menyebabkan dinding selaput rahim menjadi tebal," katanya.

Lemak pada abdomen sebenarnya terdapat di dalam kawasan omentum yang mengikat usus menjadikan perut kelihatan besar atau boroi.

Dalam keadaan itu, lemak juga boleh berkumpul di bahagian bawah kulit akibat corak pemakanan tidak sihat dan kurang bersenam.

Justeru, individu khususnya wanita yang berusia 40 tahun ke atas sepatutnya mengubah suai corak pemakanan dan gaya hidup lebih sihat.

Kurangkan pengambilan karbohidrat, gula, lemak dan makanan bergoreng tetapi lebihkan sayur serta buah-buahan.

Ini kerana apabila usia meningkat, kadar metabolisme atau pembakaran makanan menurun dan sekiranya tidak bersenam, makanan akan disimpan dalam bentuk lemak.

SENAMAN yang boleh dilakukan.
SENAMAN yang boleh dilakukan.

Senaman tiga kali seminggu

"Kaedah paling berkesan menghapuskan lemak adalah dengan bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama 30 minit. Bersenam dapat mengekalkan jisim otot dan kadar metabolisme juga tidak akan menurun," katanya.

Individu yang makan secara biasa tetapi tidak bersenam secara semula jadi akan mengalami peningkatan lemak sebanyak 0.8 kilogram (kg) setiap tahun.

Peningkatan lemak bermakna ukur lilit pada pinggang juga akan meningkat.

Kaedah sebenar mengukur lemak dan otot adalah dengan menggunakan sejenis alat khas yang mengukur peratus air, lemak dan otot di dalam badan.

Otot sokong tulang lebih fleksibel

Bagaimanapun, saiz tubuh bukan penentu sebenar jumlah lemak kerana ada yang bertubuh besar tetapi mempunyai jisim otot yang banyak.

Sebaliknya tubuh padat juga tidak semestinya banyak jisim otot tetapi mempunyai banyak lemak. Otot yang banyak boleh meningkatkan kadar metabolisme dan tidak hairan mengapa individu yang bersenam boleh makan banyak kerana tenaga yang diperoleh tidak disimpan sebagai lemak.

"Otot memainkan peranan penting kerana memiliki pelbagai fungsi termasuk menyokong tulang dan menjadikannya lebih fleksibel.

"Apabila usia meningkat, otot kita semakin menipis dan jumlahnya boleh ditingkatkan menerusi senaman," katanya.

INFO

*Senaman mengurangkan lemak pada abdomen:

- Berlari

- Lompat tali (skipping)

- Berjalan laju

- Tekan tubi

Punca perut boroi:

- Lemak di dalam abdomen

- Lemak di bawah kulit

- Air di dalam perut (mungkin berkaitan masalah jantung)

- Angin (kembung di dalam usus)

KAWAL pemakanan.
KAWAL pemakanan.

Tip elak makan berlebihan:

- Ambil nasi dua sudu

- Ikan atau ayam

- Lebihkan sayur

- Buah-buahan

- Makan buah terlebih dulu, diikuti sayur dan ikan.

- Makan nasi yang terakhir sekali.

- Makan satu suap dan kunyah perlahan-lahan

- Nikmati rasa dan fikir mengenai sesuatu makanan yang dimakan.

Mitos hilangkan lemak:

1. Detox (air perahan limau)

- Berat badan turun tetapi hanya bersifat sementara.

- Lemak tidak hilang sebaliknya hanya kehilangan air di dalam badan.

Berita Harian X