Ahad, 5 Februari 2023 | 9:14am
Ibu bapa perlu memahami punca bayi menangis dan tidak perlu digusarkan. - Foto hiasan
Ibu bapa perlu memahami punca bayi menangis dan tidak perlu digusarkan. - Foto hiasan

Kenal pasti punca bayi menangis

Bayi menangis satu perkara biasa. Bayi sihat baru lahir juga akan menangis selama satu hingga tiga jam sehari.

Jangan khuatir, sebenarnya ia menunjukkan proses tumbesaran yang sedang dilalui mereka berjalan lancar.

Oleh kerana tidak dapat berbuat apa-apa, mereka akan menangis sebagai petanda mahukan sesuatu seperti makanan, belaian dan keselesaan secukupnya.

Dalam beberapa hari pertama, bagi yang baru menjadi ibu atau bapa mungkin kurang mahir mengenal pasti keperluan mereka, tangisan itu kadangkala boleh melahirkan rasa bimbang.

Usah gusar kerana lama-kelamaan, anda pasti sudah biasa dengan keadaan itu.

Memudahkan lagi ibu memahami tangisan permata hati, kali ini FAMILI menyenaraikan beberapa sebab dan punca mengapa bayi menangis.

1. Mahu makanan

Lapar adalah sebab utama bayi menangis. Bayi yang lebih kecil mungkin menangis kerana lapar, kecuali dalam tempoh satu atau dua hari selepas dilahirkan kerana pada ketika itu, mereka hanya minum saja.

Jika mengamalkan penyusuan badan, anda mungkin sedar hal ini kerana susu awal atau kolostrum yang sangat pekat dikeluarkan dalam jumlah sedikit.

Anda juga mungkin sedar susu ibu mula keluar dengan banyak sekitar hari ketiga.

Perut bayi yang kecil tidak dapat menyimpan begitu banyak makanan dan minuman. Jadi, bayi kerap lapar.

Jika bayi menangis, cuba berikan susu kerana berkemungkinan besar mereka sedang lapar. Bayi tidak akan berhenti menangis dengan serta-merta, tetapi teruskan penyusuan jika mereka mahu.

Selepas itu, mereka akan mula tenang apabila perutnya terisi.

Jika bayi sudah disusukan dan masih menangis, mungkin ada sesuatu yang tidak kena.

2. Ingin keselesaan

Bayi sudah tentu akan membantah jika baju mereka terlalu ketat atau terdapat kotoran melekat pada baju yang mendatangkan rasa kurang selesa.

Jika lampin yang dipakai sudah basah, pasti bayi tidak selesa. Sesetengah bayi akan mula menangis apabila basah, mungkin kerana gatal dan rasa tidak selesa.

Justeru, periksa lampin bayi dan menukarkannya mungkin memberi keselesaan, maka ia sangat digalakkan apabila anak anda mula menangis.

Mungkin juga lampin dipasang terlalu ketat atau ada perkara lain yang membuatkan bayi tidak selesa.

3. Faktor cuaca

Sesetengah bayi baru lahir tidak suka ditukarkan lampin atau dimandikan. Mereka tidak biasa merasai udara menyentuh kulit dan lebih suka dibalut panas.

Anda akan tahu bagaimana hendak menukarkan lampin dengan segera supaya bayi bertenang semula.

Berhati-hati supaya tidak memakaikan baju yang berlapis atau tebal bagi mengelak bayi panas.

Jika bayi diletakkan di atas katil atau dalam bakul bayi, gunakan cadar atau selimut yang berlubang sebagai alas tilam dan bukannya selimut tebal supaya anda boleh menambah serta membuang satu lapisan apabila perlu.

Bayi sihat baru lahir akan menangis satu hingga tiga jam sehari. - Foto hiasan
Bayi sihat baru lahir akan menangis satu hingga tiga jam sehari. - Foto hiasan

Sentuh perutnya untuk mengetahui sama ada bayi rasa panas atau sejuk.

Jika panas, bagi selimut tipis. Jangan berpandu kepada suhu tangan atau kaki mereka kerana biasanya bahagian itu agak sejuk.

t

Kebanyakan farmasi di Malaysia ada menjual meter suhu. Anda juga boleh menggunakannya untuk memeriksa suhu badan bayi jika kurang pasti.

Kekalkan suhu di bilik bayi pada 24 atau 25 darjah Celsius dan letakkan mereka bertentangan dengan kaki di hujung katil supaya mereka tidak tergolek sehingga tenggelam ke bawah selimut lalu menjadi terlalu panas.

4. Mahu dipeluk

Sesetengah bayi suka dipeluk dan dimanjakan. Bayi yang sudah membesar akan menjadi tenang jika boleh melihat dan mendengar suara ibu bapa mereka dalam bilik tetapi berbeza dengan bayi baru lahir.

Mereka lebih memerlukan sentuhan fizikal untuk menjadi selesa. Jika anda sudah memberi makan dan menukar lampin, selepas itu anda akan mendapati mereka hanya mahu dipeluk.

Segelintir ibu dan bapa bimbang bayi mereka akan menjadi terlalu manja jika didukung selalu, tetapi sebenarnya dalam bulan pertama selepas kelahiran, perkara ini agak mustahil.

Semua bayi suka didakap atau dipeluk. Jika bayi mahu selalu didukung, cuba alat gendong bayi supaya rapat dengan anda dan anda bebas melakukan pekerjaan lain sambil menjaganya.

5. Perlu rehat

Ada bayi tidak suka terlalu banyak perhatian seperti orang ramai berada di sekeliling. Keadaan itu mengganggu masa tidur bayi.

Bayi baru lahir sukar untuk mengurus rangsangan pada satu masa hingga boleh bertukar gelisah. Cahaya lampu, bunyi bising dan saudara-mara yang masing-masing mahu menarik perhatiannya cukup membuatkan bayi resah.

Ramai ibu bapa mendapati bayi akan menangis lebih daripada biasa apabila saudara-mara datang melawat atau menjelang petang.

Jika anda tidak dapat mengenal pasti sebab tertentu mengapa bayi menangis, ada kemungkinan bayi cuba memberitahu anda bahawa sudah tidak tahan dengan keadaan sekeliling.

Jadi, bawa anak di tempat yang tenang dan senyap. Ini akan memberikan bayi mendapat ketenangan kepadanya dan tidur berkualiti.

6. Cuba kaedah urutan

Mengurut bayi atau menggosok pada belakang dan perutnya secara perlahan boleh membantu menenangkan mereka daripada menangis.

Jika anda nampak bayi seperti berada dalam kesakitan akibat angin, cuba berikan susu dalam posisi tegak dan tepuk belakangnya dengan lembut selepas penyusuan lalu sandarkan di bahu anda.

Bayi yang menghidap kolik kadangkala rasa selesa jika perut mereka digosok dan anda pun akan berpuas hati kerana sekurang-kurangnya sudah cuba membantu.

INFO

* Jika tangisan bayi anda tidak berhenti juga, beri kelegaan kepada diri dengan melakukan panduan ini:

* Tarik nafas panjang.

* Letakkan bayi di satu tempat buat sementara dan biarkan dia menangis untuk seketika tanpa didengari tangisannya. Jika membantu, mainkan muzik yang nyaman untuk merehatkan diri sendiri selama 10 minit.

* Panggil kawan atau saudara untuk mendapatkan sokongan. Berehatlah buat sementara dan biarlah orang lain menjaga bayi anda untuk seketika.

* Cari kumpulan sokongan yang mana anda boleh berkongsi perasaan dan berbincang dengan mereka yang baru menjadi ibu bapa mengenai cara untuk menangani tangisan bayi.

* Ingatkan diri bahawa bayi tidak mempunyai sebarang masalah dan tangisan itu tidak akan mencederakannya.

* Cuba untuk bertenang.

*Ingatkan diri anda bahawa ini fasa sementara dan ia akan berlalu.

Berita Harian X