Jumaat, 12 Julai 2019 | 7:29pm

Penafian ibu bapa terhadap anak istimewa tidak wajar

KUALA LUMPUR: Ramai tidak menyedari keupayaan anak istimewa yang secara zahirnya dilihat lemah dan tidak berdaya saing.

Tanpa disedari golongan ini mempunyai pelbagai kelebihan malah mampu berdiri sama tinggi dengan kanak-kanak normal lain.

Pengasas Persatuan Ibu Bapa Anak Bermasalah Pendengaran, Hear Me Malaysia (HMM), Norziba Fazlina Abdul Ghani, berkata, anak istimewa ini boleh menjalani kehidupan dan bersekolah seperti biasa, mempunyai masa depan cerah malah berpotensi menjadi pemimpin berkaliber.

Namun beliau berkata, impian itu tidak mungkin menjadi kenyataan andai ibu bapa bersikap ‘menafikan’ atau sukar menerima hakikat anak mereka adalah golongan istimewa.

“Penafian memberi kesan tidak baik hingga mereka lambat bertindak dalam mendapatkan rawatan untuk anak. Proses mengambil masa terlalu lama hingga melewatkan proses rawatan awal yang terbaik untuk anak.

“Ini antara senario sering berlaku dalam kalangan ibu bapa yang dikurniakan anak istimewa,” katanya ketika ditemui BH baru-baru ini.

Norziba Fazlina berkata, biasanya selepas menyedari anak mengalami masalah pendengaran, ibu bapa sedih malah tidak kurang menangis berhari-hari seakan tidak menerima hakikat terhadap kurniaan ini.

Beliau berkata, banyak perkara bermain pada minda mereka dan pada masa sama, rasa tidak yakin selain bimbang masa depan anak.

“Hal itu bukan masalah kerana ibu bapa perlu sedar jika bantuan diberikan secara pantas dan tepat, anak istimewa ini boleh mendengar dan bercakap malah pergi ke sekolah normal seperti kanak-kanak lain.

“Sebaik ibu bapa mengetahui keadaan anak, mereka mengalami gangguan emosi selain tertekan. Bagaimanapun proses kebimbangan lebih mudah sebaik bertemu ibu bapa senasib, meluahkan perasaan dan berkongsi pengalaman selepas menyertai HMM,” katanya.

Beliau berkata, apabila berjumpa dengan ibu bapa yang juga ahli HMM keadaan berubah, malah lebih berkeyakinan selepas memahami teknik mengawal emosi selain mempelajari cara berkesan mendapatkan terapi untuk anak.

“HMM ditubuhkan sejak 2011 selepas saya dikurniakan anak istimewa ketiga yang mengalami nasib berkenaan. Pada awalnya saya wujudkan laman di Facebook mencari ibu yang mempunyai masalah sama menerusi atas talian bagi meminta pandangan serta berkongsi ilmu serta perjalanan menguruskan anak pekak.

“Saya seronok menimba maklumat antaranya aktiviti menarik, pemilihan lagu yang sesuai, teknik mengajar anak bercakap di rumah.

“Selain itu, dalam kumpulan kecil, kami berkongsi perkembangan anak masing-masing. Apabila ada anak buka mulut dan menyebut sesuatu, sebagai ibu akan merasakan kejayaan besar dan saat paling menggembirakan.

“Kalau hendak bercerita dengan mereka yang tiada masalah anak pekak, mereka akan rasakan ini sesuatu yang normal dan agak pelik. Apabila bercerita dengan ibu yang mengalami nasib sama sangat menyeronokkan kerana mereka memahami keadaan kami,” katanya.

Norziba Fazlina berkata, penubuhan HMM bertujuan memberi perkhidmatan bantuan dan menyalur maklumat serta sokongan moral kepada ibu bapa daripada pelbagai lapisan masyarakat untuk menjalani proses perkembangan anak-anak istimewa.

“Hasrat kami ingin memberi sokongan moral kepada mereka dan menaikkan keyakinan ibu bapa dan anak serta memberi pelbagai input dan perkongsian ilmu.

“Meskipun ibu bapa sudah mendapatkan alat bantuan pendengaran dari pakar untuk anak namun mereka perlu ada ilmu untuk membantu perkembangan terapi anak di rumah.

“Bukan setakat memakai peralatan berkenaan mereka boleh terus bercakap sebaliknya ibu bapa perlu menjalani rawatan susulan dan terapi bagi mendapatkan maklumat tepat membantu perkembangan anak masing-masing,” katanya.

Beliau berkata, alat bantuan yang diperlukan anak istimewa ini iaitu alat bantuan pendengaran (hearing aids) iaitu peralatan yang kurang mahal harganya bagi mereka yang tidak mengalami masalah pendengaran kronik.

Rawatan paling mahal dan agak membebankan iaitu prosedur memasang koklea (implant cochlear) pada bahagian bawah kulit kepala, jika masalah terlalu teruk.

“Rawatan ialah proses pembedahan yang memasukkan peralatan memproses pendengaran ke bahagian otak berharga sekurang-kurangnya RM80,000 (untuk sebelah telinga) saja. Memandangkan kosnya tinggi, menjadi bebanan buat ibu bapa kurang berkemampuan,” katanya.

HMM berharap lebih banyak syarikat dan agensi korporat swasta termasuk orang perseorangan membantu memberikan sumbangan bagi mengembangkan aktiviti HMM demi menjamin masa depan anak cacat pendengaran.

Bagi anak istimewa yang mengalami cacat pendengaran sejak dilahirkan Rhianna Mahera Rashid, 12, cara beliau menjawab telefon juga berbeza berbanding anak normal yang lain.

Kebiasaannya telefon bimbit diletakkan pada bahagian bahagian cuping telinga ketika menghubungi atau bercakap dengan seseorang, namun tidak bagi Rhianna Mahera.

Telefon bimbitnya diletakkan di tepi kepala bahagian belakang telinganya untuk mendengar kerana di situlah terdapat peranti neuroprostetik yang ditanam pada kulit kepalanya menerusi pembedahan Implantasi koklea (CI).

CI, pembedahan membantu menyalurkan suara atau bunyi kepada seseorang yang mengalami gangguan pendengaran yang serius.

Alat berkenaan berfungsi memintas proses mendengar yang ditukar kepada isyarat elektrik secara langsung bagi merangsang deria telinga.

Biarpun mengalami masalah itu sejak dilahirkan namun Rhianna Mahera tidak pernah rasa kekurangan atau terasing. Sebaliknya murid Sekolah Kebangsaan Seksyen 2 Bandar Kinrara yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah aktif meneruskan aktiviti harian seperti kanak-kanak normal.

Ibunya yang juga Pakar Terapi Pertuturan, Ruziyanti Mohd Mokhtar, 43, berkata beliau hanya menyedari anak sulungnya tidak memberi tindak balas terhadap bunyi apabila memasuki usia setahun selepas menjalani ujian pendengaran.

Beliau yang juga Naib Presdien HMM mengakui rasa sedih dengan kurniaan itu kerana pelbagai isu bermain di kepala terutama memikirkan masa depan anaknya.

“Pada awalnya memang runsing, sering tertanya-tanya bagaimana anak hendak berkomunikasi dengan orang sekelilingnya. Ini kerana tidak semua orang tahu menggunakan bahasa isyarat.

“Masalah yang dihadapi Rhianna Mahera serius, dia tidak boleh menggunakan alat bantuan pendengaran. kemudian saya dan suami mengambil keputusan membuat pembedahan CI ketika anak berusia 26 bulan.

“Pembedahan CI mengubah kehidupan anak sepenuhnya. Walaupun kos pembedahan dan alat pendengaran itu mahal, saya bersyukur kerana Rhianna Mahera mampu menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain,” katanya.

Ruziyanti berkata, membesarkan anak istimewa ini memang mencabar malah memerlukan komitmen yang tinggi. Selain kos perbelanjaan yang besar, cabaran utama ialah menyesuaikan diri dan memberi keselesaan kepada anak memakai CI ketika masih bayi.

“Walaupun sudah lengkap dengan keperluan menerusi pembedahan dan rawatan, namun sebagai ibu bapa, kami perlu sentiasa menimba ilmu untuk memberikan rawatan terapi psikologi dan meningkatkan keyakinan diri anak.

“Apabila menyertai HMM yang aktif menganjurkan kursus, seminar dan aktiviti kekeluargaan hampir setiap bulan, tahap keyakinan ibu bapa anak istimewa ini bertambah baik. Kami tidak lagi tertekan boleh berkongsi pengalaman bersama,” katanya.

Pengasas Persatuan Ibu Bapa Anak Bermasalah Pendengaran, Hear Me Malaysia (HMM), Norziba Fazlina Abdul Ghani. - Foto Rosela Ismail
Pengasas Persatuan Ibu Bapa Anak Bermasalah Pendengaran, Hear Me Malaysia (HMM), Norziba Fazlina Abdul Ghani. - Foto Rosela Ismail
Berita Harian X