Selasa, 30 Mei 2017 | 8:30pm

DRB-Hicom kurangkan kerugian 73 peratus

KUALA LUMPUR: DRB-Hicom Bhd (DRB-Hicom Group) mengurangkan kerugian sebelum cukai bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2017 kepada RM222.18 juta berbanding RM822.13 juta tahun sebelumnya.

Kumpulan itu dalam satu kenyataan hari ini berkata, ia berjaya mengekalkan tahap pendapatan yang sama dalam tahun ini, iaitu pada RM12.06 bilion berbanding RM12.17 bilion sebelum ini.

Berhubung prospek perniagaan keseluruhan, ia dijangka meningkatkan sejajar pertumbuhan ekonomi.

Ekonomi Malaysia mencatat pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 5.6 peratus pada suku pertama tahun 2017, dirangsang permintaan domestik kukuh, pelaburan sektor swasta yang lebih tinggi, peningkatan eksport bersih dan penstabilan nilai ringgit.

Perniagaan utama seperti logistik dan aeroangkasa akan menjadi pemacu pertumbuhan utama bagi kumpulan.

Sementara itu, perkembangan pesat dalam e-dagang dijangka meningkatkan trajektori bagi pos dan perniagaan logistik yang dijalankan Kumpulan Pos Malaysia, kata DRB-Hicom.

"Selain itu, berikutan peningkatan permintaan bagi pesawat, perniagaan pembuatan komposit kumpulan yang dijalankan Composite Technology Research Malaysia Sdn Bhd, dijangka mengukuh, disokong tempahan semasa yang kukuh," katanya.

DRB-Hicom baru-baru ini memeterai perjanjian dengan pembuat kereta dari China, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely) untuk mengambil alih 49.90 peratus ekuiti dalam Proton Holdings Bhd.

Perjanjian itu akan membolehkan Proton meneroka kepelbagaian platform serta enjin milik Geely dan memberikan Proton akses merentasi pasaran domestik serta pasaran pemanduan sebelah kanan di Asia Tenggara.

BERNAMA

Berita Harian X