Selasa, 28 March 2017 | 6:49pm

DRB-HICOM perlu nilai bidaan secara terperinci

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Bhd, Datuk Seri Syed Faisal Albar. - Foto STR/Muhammad Sulaiman
Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Bhd, Datuk Seri Syed Faisal Albar. - Foto STR/Muhammad Sulaiman

KUALA LUMPUR: DRB-HICOM Bhd (DRB-HICOM) mengesahkan pencarian rakan strategik asing (FSP) PROTON Holdings Bhd memerlukan penilaian terperinci bagi semua bidaan yang diterima daripada pengeluar kereta global.

Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Seri Syed Faisal Albar, berkata FSP akan menjadi kunci untuk memulihkan PROTON dan menjadikannya sebagai pengeluar kereta yang kompetitif.

"Hasrat kami ialah untuk memulihkan PROTON. Ada kekuatan dan keupayaan pengeluar kereta, dengan rakan kongsi baharu yang dapat menawarkan teknologi, keupayaan dan pasaran baharu, akan mendorong PROTON sebagai jenama yang disegani.

"Itu sebabnya penilaian kami ke atas pembida perlu terperinci," katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, PROTON dan FSP baharu perlu dapat mewujudkan sinergi yang akan memastikan kejayaan usaha ini.

Syed Faisal turut mengesahkan kenyataan kumpulan itu pada Jumaat lalu bahawa semua pembida masih bersaing untuk dipilih sebagai FSP PROTON.

"Saya mengesahkan semua pihak yang mengemukakan bidaan masih dalam saingan dan DRB-HICOM masih membuat penilaian ke atas bidaan terbabit.

"Kami sedang meneliti peringkat akhir proses ini, dan kami berharap untuk menamatkan pencarian ini pada akhir separuh pertama tahun ini," katanya.

BERNAMA

Berita Harian X