Khamis, 21 Julai 2016 | 7:17pm

Bezza sandaran PERODUA lonjak penguasaan pasaran

MODEL ke-11 keluaran PERODUA yang juga sedan cekap tenaga pertama ini mendapat sambutan sangat menggalakkan. - Foto Asyraf Hamzah
MODEL ke-11 keluaran PERODUA yang juga sedan cekap tenaga pertama ini mendapat sambutan sangat menggalakkan. - Foto Asyraf Hamzah

PETALING JAYA: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) menjangkakan penguasaan pasarannya meningkat kepada 32.7 peratus berbanding 35.5 peratus ketika ini susulan pelancaran model baharu, Bezza serta penurunan unjuran jumlah jualan industri (TIV) tahun ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh, berkata pihaknya optimis Bezza akan mendapat sambutan menggalakkan berdasarkan reaksi yang diterima setakat ini.

Beliau berkata, sekalipun Persatuan Automotif Malaysia (MAA) menyemak semula unjuran TIV tahun ini daripada 660,00 kepada 580,000 unit berikutan kelembapan jualan pada separuh pertama tahun ini, PERODUA tidak bercadang menyemak semula sasaran jualan sebanyak 216,000 unit kenderaannya tahun ini.

"Walaupun unjuran TIV tahun ini dikurangkan, jika kami dapat capai sasaran jualan ditetapkan, ia akan meningkatkan penguasaan pasaran kami," katanya pada sidang media sempena pelancaran Perodua Bezza di sini, hari ini.

PERODUA Bezza akan dilancarkan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed malam ini.

PRESIDEN dan Ketua Pegawai Eksekutif PERODUA, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh. - Foto Sairien Nafis
PRESIDEN dan Ketua Pegawai Eksekutif PERODUA, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh. - Foto Sairien Nafis

Hadir sama pada majlis itu Pengerusi PERODUA, Tan Sri Asmat Kamaludin dan Presiden Daihatsu Motor Co Ltd, Masanori Mitsui.

Model ke-11 keluaran PERODUA yang juga sedan cekap tenaga pertama itu mendapat sambutan sangat menggalakkan apabila sejumlah 4,028 tempahan diterima dalam tempoh lima hari tempahannya dibuka.

Daripada 4,028 tempahan diterima itu, 50 peratus adalah adalah untuk varian 1.3L Advance, 35 peratus untuk 1.3L Premium X, manakala baki 15 peratus adalah 1.0L transmisi automatik/manual.

Model sedan kompak segmen 'A' itu adalah kenderaan pertama PERODUA yang mana bahagian atasnya direkabentuk sepenuhnya oleh rakyat Malaysia bermula pada 2014 dengan sokongan rakan kongsinya, Daihatsu of Japan.

Aminar berkata, kos untuk membangunkan Bezza adalah RM300 juta dan ia menggunakan 95 peratus komponen tempatan.

PERODUA Bezza boleh didapati di semua 181 premis jualan PERODUA di seluruh negara dan pihaknya akan memastikan penyerahan model itu dapat menepati masa.

"Setakat ini kami memiliki 7,000 unit stok sedia ada dan penyerahan akan bermula esok," katanya.

Berita Harian X