Khamis, 15 Jun 2017 | 5:20pm

Khabar angin kata Duterte sedang sakit

PRESIDEN Filipina, Rodrigo Duterte. - Foto Reuters
PRESIDEN Filipina, Rodrigo Duterte. - Foto Reuters

MANILA: Minggu ini Duterte tidak muncul di khalayak atau membuat kenyataan celupar menyebabkan tersebar khabar angin mengatakan Presiden Filipina itu sedang sakit.

Ketika ini tentera kerajaan masih bertempur dengan kumpulan pemberontak di bandar Marawi, Mindanao, krisis paling besar dihadapinya sejak mengambil alih pentadbiran negara.

Duterte, 72, juga sejak Ahad lalu tidak hadir beberapa acara rasmi yang dijadualkan susulan sambutan ulang tahun kemerdekaan negara di ibu negara.

Jurucakap kediaman presiden, Ernesto Abella berkata Duterte letih dan perlu beristirahat.

"Dia cuma ambil cuti beberapa hari untuk beristirahat," kata Abella kepada pemberita hari ini tanpa memberitahu maklumat lanjut mengenai bila Duterte akan kembali bertugas.

"Tiada apa yang perlu dibimbangkan mengenai penyakit yang dihidapinya. Dia sihat," katanya cuba meyakinkan pihak media yang bertanya jika Duterte sudah berjumpa doktor minggu ini.

Dalam kempen pilihan raya lalu, Duterte dilapor beberapa kali menafikan beliau menghidap kanser. Bagaimanapun, beliau mengaku mengambil fentanyl, sejenis ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan pada tulang belakang akibat nahas motosikal beberapa tahun lalu.

Kali terakhir Duterte dilihat di khalayak ialah empat minggu lalu ketika melawat tentera yang cedera dalam pertempuran di kawasan konflik di bandar Cagayan de Oro, selatan Filipina. - AFP

Berita Harian X