Ahad, 30 April 2017 | 10:30pm

Korea Selatan, AS tamatkan latihan ketenteraan

FOTO hiasan.
FOTO hiasan.

SEOUL: Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) menamatkan latihan ketenteraan besar-besaran, hari ini tetapi menyambung latihan bersama membabitkan pasukan tentera laut, menyebabkan mereka menerima ancaman dari Korea Utara.

Ketegangan di semenanjung Korea semakin memuncak kebelakangan ini, dengan amaran dari Korea Utara bahawa mereka sedang bersedia melancarkan peluru berpandu jarak jauh atau ujian nuklear kali keenam.

Washington pula enggan menarik semula keputusan untuk melancarkan serangan balas.

Latihan ketenteraan bersama besar-besaran dikenali sebagai 'Foal Eagle' itu membabitkan kira-kira 20,000 anggota tentera Korea Selatan dan 10,000 anggota tentera AS.

Satu lagi latihan bersama dikenali sebagai 'Key Resolve' berakhir bulan lalu.

Kedua-duanya memainkan peranan menjadikan konflik dengan Korea Utara menjadi semakin buruk.

Bagaimanapun, Seoul dan Washington bertegas bahawa ia hanyalah satu latihan walaupun Pyongyang mendakwa latihan berkenaan adalah satu provokasi terhadap mereka.

Presiden Donald Trump sebelum ini memberi amaran kemungkinan berlaku konflik besar jika Korea Utara berdegil meneruskan pelancaran peluru berpandu dan latihan tembakan besar-besaran.

Menteri Pertahanan Korea Selatan, hari ini mengesahkan bahawa latihan bersama pasukan tentera laut dan pasukan penyerang AS diketuai kapal pengangkut pesawat USS Carl Vinson masih diteruskan di Laut Jepun. - AFP

Berita Harian X