Sabtu, 15 April 2017 | 8:48am

AS diingatkan henti serang di Syria

SERGEY Lavrov (tengah), Walid Moallem (kiri) dan Menteri Luar Iran, Mohammad Javad Zarif selepas sidang media di Moscow. - Foto AP
SERGEY Lavrov (tengah), Walid Moallem (kiri) dan Menteri Luar Iran, Mohammad Javad Zarif selepas sidang media di Moscow. - Foto AP

MOSCOW: Russia, Syria dan Iran memberi amaran keras kepada Amerika Syarikat supaya tidak melancarkan serangan baru ke atas Damsyik dan menggesa siasatan antarabangsa dibuat terhadap serangan kimia di negara itu minggu lalu.

Menteri Luar Russia, Sergey Lavrov, yang menjadi hos kepada rakan sejawatannya dari Iran dan Syria, pada pertemuan tiga pihak di Moscow, mengutuk serangan AS di Syria minggu lalu, menyifatkan ia pelanggaran terang-terangan undang-undang antarabangsa.

Beliau turut memberi amaran, tindakan selanjutnya akan memberi akibat amat buruk, bukan saja di rantau itu malah di seluruh dunia.

Menteri Luar Syria, Walid Moallem, berkata pertemuan itu memberikan 'mesej kuat' kepada Washington.

Sementara Menteri Luar Iran, Javad Zarif, menekankan sebarang tindakan sehala oleh AS tidak boleh diterima.

AS menyalahkan kerajaan Syria kerana melancarkan serangan kimia di bandar Khan Sheikhoun yang mengorbankan lebih 80 penduduk awam pada 4 April lalu, dan bertindak balas dengan menyerang pangkalan udara Syria.

Russia mendakwa mangsa maut akibat ejen toksik yang dibebaskan daripada senjata kimia pemberontak dan memberi amaran supaya tidak menyalahkan Damsyik sehingga siasatan bebas dilakukan.

Moscow menggunakan kuasa veto terhadap resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Rabu lalu, menyatakan ia gagal menyatakan keperluan memeriksa lokasi serangan. - AP

Berita Harian X