Khamis, 24 November 2016 | 10:27pm

Pakistan ingatkan India, perang bakal meletus di Kashmir

Sohail Aman
Sohail Aman

ISLAMABAD: Ketua Tentera Udara Pakistan hari ini memberi amaran kepada seterunya India supaya tidak memuncakkan pertelingkahan Kashmir kepada perang berskala penuh, menggesa New Delhi menahan diri.

Amaran Marsyal Udara Sohail Aman itu dikeluarkan ketika ketegangan memuncak antara Islamabad dan New Delhi berhubung konflik di kawasan Himalaya itu yang mana Pakistan berkata serangan India semalam mengorbankan 12 orang awam dan tiga askarnya.

Aman berkata, jika tentera India menjadi punca krisis meningkat, tentera Pakistan "tahu bagaimana untuk menanganinya."

Dalam satu kunjungan ke ibu kota ini, Setiausaha Luar British Boris Johnson mengadakan rundingan dengan rakan sejawatannya dari Pakistan, Sartaj Aziz.

Selepas itu, Johnson melahirkan kebimbangan berhubung memuncaknya krisis di Kashmir dan merayu kepada dua negara Asia Selatan itu "supaya mengekalkan satu dialog positif" bagi menyelesaikan pertelingkahan wilayah berkenaan, yang dibahagi antara Pakistan dan India, namun dituntut secara keseluruhan oleh kedua-duanya.

Dua negara jiran itu berjuang dua daripada tiga peperangan mereka berkaitan Kashmir, yang kekal satu daripada konflik paling sukar ditangani di dunia.

Dalam kemuncak serangan semalam, meriam India mengenai beberapa perkampungan di sepanjang Garisan Kawalan (LoC) yang membahagikan Pakistan daripada sektor dikawal India di Kashmir, mengorbankan 12 orang awam selain tiga askar.

Serangan itu berlaku sehari selepas mayat seorang askar India yang teruk diseksa ditemui di Kashmir. Tentera India tidak mengatakan jika anggotanya dibunuh tentera Pakistan atau pemberontak Kashmir, yang berjuang menentang pemerintahan India sejak 1989. - AFP

Berita Harian X