Isnin, 5 September 2016 | 11:27pm

Obama jangan persoal pembunuhan suspek dadah Filipina - Duterte

PRESIDEN Filipina, Rodrigo Duterte. - Foto Reuters
PRESIDEN Filipina, Rodrigo Duterte. - Foto Reuters

MANILA: Presiden Filipina, Rodrigo Duterte memberi amaran kepada Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama hari ini supaya tidak mempersoalkan pembunuhan suspek dadah atau bakal dimaki jika mereka bertemu ketika sidang kemuncak serantau di Laos.

Duterte berkata demikian sebelum terbang ke Laos, mengatakan beliau adalah pemimpin sebuah negara berdaulat dan hanya menjawab kepada rakyatnya sendiri.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan media bagaimana dirinya membuat penjelasan insiden pembunuhan tanpa bicara di Filipina kepada Obama.

Lebih 2,000 suspek pengedar dadah dan penagih dibunuh sejak Duterte melancarkan perang ke atas dadah selepas mengambil alih jawatan itu 30 Jun lalu.

Beliau yang terkenal sebagai seorang yang lantang berkata: "Saya adalah presiden negara yang berdaulat dan kami sudah lama bebas daripada dijajah. Saya tidak mempunyai mana-mana 'Tuan' melainkan rakyat Filipina, tiada yang lain.

"Anda perlu ada rasa hormat. Jangan hanya tahu menyoal. 'Putang ina' (anak haram), saya akan memaki anda dalam forum," katanya menggunakan bahasa Tagalog.

Duterte sebelum itu memaki Paus Francis dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon.

Tidak jelas jika Obama bercadang menyuarakan isu pembunuhan tanpa mengikut lunas undang-undang itu dengan Duterte pada sampingan sidang kemuncak Persatuan Negara Asia Tenggara (ASEAN).

"Siapa beliau untuk mencabar saya?" kata Duterte, menambah Filipina tidak menerima sebarang permohonan maaf atas kesalahan dilakukan ketika penjajahan AS di negara itu. - AP

Berita Harian X