Selasa, 19 April 2016 | 9:28pm

Jepun guna penjara jadi pusat perlindungan gempa bumi

MANGSA menjadikan kereta sebagai tempat perlindungan di Kumamoto. - Foto AFP
MANGSA menjadikan kereta sebagai tempat perlindungan di Kumamoto. - Foto AFP

MASHIKI: Jepun terpaksa membuka sebuah penjara untuk menempatkan penduduk tidak berumah akibat dua gempa bumi minggu lalu, kata pihak berkuasa hari ini sambil mengetengahkan cabaran menguruskan puluhan ribu mangsa yang kehilangan tempat tinggal.

Dua gempa bumi kuat dan kira-kira 600 gempa susulan menggegarkan pulau barat daya Kyushu sejak Khamis lalu, menyebabkan sejumlah 46 maut dan lebih 1,000 lain cedera, 208 daripadanya parah, dalam bencana kemanusiaan terburuk Jepun sejak lima tahun lalu.

Ramai yang meninggalkan rumah rosak atau musnah terpaksa tidur dalam kemudahan sementara, bersesak dalam pusat perlindungan atau malah tidur dalam kereta dan media tempatan melaporkan masalah penghantaran makanan serta bekalan penting lain selain isu kesihatan.

Lebih 95,000 orang masih berlindung di pusat pemindahan, kata jurucakap kerajaan daerah Kumamoto, berkurangan sebanyak 20,000 orang berbanding hari sebelumnya. Angka itu tidak termasuk mereka yang tinggal bersama rakan atau keluarga atau tempat lain selain pusat perlindungan rasmi.

Pegawai Kementerian Kehakiman Koichi Shima memberitahu AFP, sebuah penjara di bandar terjejas teruk di Kumamoto menempatkan sehingga 250 orang pada satu masa di dewan latihan seni pertahanan diri kemudahan itu.

Kira-kira 110 orang tinggal di sana hari ini bersama hampir 500 tahanan.

Kementerian memutuskan untuk menggunakan kemudahan penjara sebagai pusat pemindahan selepas gempa bawah laut Mac 2011, mengorbankan kira-kira 18,500 orang apabila ombak tsunami membadai pantai timur laut, mencetuskan peleburan sebuah loji jana kuasa nuklear. -AFP

Berita Harian X