Sabtu, 19 March 2016 | 3:44pm

Pesawat cuba mendarat ketika angin kuat

AHLI keluarga mangsa meratap kesedihan di lapangan terbang Rostov-on-Don. - Foto AFP
AHLI keluarga mangsa meratap kesedihan di lapangan terbang Rostov-on-Don. - Foto AFP

MOSCOW: Sebuah pesawat dari Dubai terhempas ketika cuba mendarat dalam keadaan angin kuat di Rostov-on-Don, sebuah bandar selatan Russia, semalam mengorbankan kesemua 62 penumpang dan kru.

Mengikut senarai Menteri Kecemasan Russia, pesawat Boeing 737-800 itu membawa 55 penumpang kesemuanya warga Russia dan tujuh kru antarabangsa yang belum dikenal pasti kewarganegaraan mereka.

Ketua operasi wilayah selatan kementerian terbabit dalam satu taklimat berkata, semua yang berada dalam pesawat berkenaan terbunuh. Difahamkan pesawat itu milik syarikat penerbangan tambang murah FlyDubai.

Dalam satu kenyataan, syarikat penerbangan terbabit mengesahkan bahawa penerbangan FZ981 terhempas ketika cuba mendarat dan menyatakan ada yang maut.

"Kami melakukan apa yang termampu untuk mengumpulkan maklumat secepat mungkin. Buat masa ini, kami mendoakan semua penumpang dan kru di atas penerbangan ini," kata syarikat itu.

Gabenor wilayah Rostov, kira-kira 950 kilometer di selatan Moscow, Vasily Golubev pula dipetik agensi berita Russia sebagai berkata, pesawat itu terhempas kira-kira 250 meter dari landasan. Ada laporan menyatakan pesawat itu terbakar sebaik terhempas.

Punca nahas masih disiasat namun Golubev berkata, "Berdasarkan semua keadaan, punca nahas disebabkan angin amat kuat menghampiri kelajuan taufan."

Agensi berita kerajaan, TASS berkata, data cuaca dari lokasi nahas menunjukkan kelajuan angin di antara 50 ke 80 kilometer sejam ketika nahas dan hujan renyai-renyai.

Seorang jurucakap laman penjejak penerbangan Flightradar24 memaklumkan pesawat itu pada awalnya tersasar daripada landasan kemudian terbang di sekitar landasan dan perhubungan terputus ketika ia cuba mendarat sekali lagi.

Laporan berita Russia menyatakan kebanyakan penumpang adalah pelancong Russia tetapi terdapat sejumlah penumpang warganegara lain yang masih belum dipastikan.

Syarikat itu berkembang pantas di Russia kerana Dubai adalah destinasi pelancongan utama penduduk negara bekas Soviet berkenaan ekoran gedung beli-belah, pantai dan sinaran cahaya panas sepanjang tahun.

Ramai juga rakyat Russia turut bekerja dan menetap di Dubai. Penerbangan FlyDubai ke Rostov-on-Don bermula sejak 2013 dan syarikat itu mempunyai rekod keselamatan yang baik. - AP

Berita Harian X