Jumaat, 28 Ogos 2015 | 1:24am

Palestin mahu bendera berkibar di PBB

Presiden Palestin, Mahmud Abbas
Presiden Palestin, Mahmud Abbas

NEW YORK: Palestin, malam tadi meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengibarkan bendera mereka di badan dunia itu sebelum pertemuan ketua-ketua negara dunia berlangsung pada bulan depan.

Tindakan itu dibuat Palestin dalam usaha mengukuhkan percubaan mereka untuk diiktiraf sebagai negara walaupun dihalang Israel.

Deraf resolusi diserahkan pada Perhimpunan Agung meminta supaya bendera negara Palestin dan bendera Vatican dikibarkan bersama 193 bendera negara ahli lain. Vatican dan Palestin mempunyai status bukan ahli dengan status pemerhati dalam PBB.

Perhimpunan Agung menaikkan status Palestin negara pemerhati bukan ahli pada 2012.

Resolusi itu disokong 21 negara, termasuk Algeria, Arab Saudi, Mesir dan Jordan. Ia mungkin akan diundi sebelum 15 September ini.

Presiden Palestin, Mahmud Abbas dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu adalah antara pemimpin dunia yang akan menghadiri persidangan antikemiskinan dan debat tahunan Perhimpunan Agung pada 25 September ini.

Pope Francis dijangka menyampaikan ucapan pada hari berkenaan. Vatican secara rasmi mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara. - AFP

Berita Harian X