Rabu, 6 Januari 2016 | 5:40pm

Johor medan pilih pesilat ke Sukan SEA 2017

Setiausaha Agung PESAKA, Datuk Megat Zulkarnain Omardin
Setiausaha Agung PESAKA, Datuk Megat Zulkarnain Omardin

KUALA LUMPUR: Kejuaraan Silat Kebangsaan di Johor pada Mac depan menjadi antara medan pemilihan buat Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (PESAKA) memilih wakil negara ke Sukan SEA 2017 Kuala Lumpur.

Setiausaha Agung PESAKA, Datuk Megat Zulkarnain Omardin, berkata pemenang pada Kejuaraan Silat Kebangsaan akan digandingkan bersama pemenang pingat emas Sukan Malaysia 2016 di Sarawak dan skuad elit, sebelum satu pemilihan khas diadakan.

"Kita akan membuat keputusan muktamad berhubung pemilihan pesilat (ke Sukan SEA 2017) selepas mesyuarat Jawatankuasa Kerja dengan MSN (Majlis Sukan Negara) nanti," katanya kepada BERNAMA hari ini.

Bagaimanapun, Megat Zulkarnain menegaskan PESAKA tidak akan membenarkan pemenang edisi terdahulu seperti juara silat dunia, Mohd Al Jufferi Jamari menyertai Kejuaraan Silat Kebangsaan kerana mahu memberi peluang kepada pesilat muda membuktikan kemampuan mereka.

Beliau yakin skuad negara mampu melakar keputusan positif pada Sukan SEA 2017 menerusi persiapan rapi dilakukan skuad elit selain pencapaian cemerlang pesilat pelapis yang meraih 15 pingat emas pada Kejuaraan Silat Remaja Dunia di sini, baru-baru ini.

Beliau juga masih menaruh keyakinan permohonan PESAKA kepada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) untuk menambah empat lagi acara silat pada Sukan SEA 2017 akan mendapat persetujuan badan induk sukan itu.

MOM sebelum ini dilaporkan sudah meluluskan permohonan PESAKA untuk menyenaraikan 17 acara silat termasuk empat acara silat seni pada temasya sukan dwitahunan itu.

"PESAKA mengemukakan rayuan kepada MOM tapi bagi saya, biarlah Menteri Belia dan Sukan (Khairy Jamaluddin) umumkan sendiri apakah kategori dan acara yang akan dipertandingkan nanti," kata Megat Zulkarnain.

- BERNAMA

Berita Harian X