Selasa, 12 April 2016 | 7:03pm

58,587 penagih dadah ditahan dalam tempoh 4 bulan

MELAKA: Perangkaan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencatatkan seramai 58,587 tangkapan penagih dadah mengikut pelbagai kesalahan bagi tempoh empat bulan pertama tahun ini.

Timbalan Komander Pasukan Khas Taktikal dan Perisikan Narkotik (STING) Bukit Aman, Asisten Komisioner, Baharom Othman, berkata tangkapan berkenaan membabitkan pelbagai kesalahan penagihan, pengedaran dan memiliki dadah antaranya mengikut Seksyen 39B, 39A(2) dan 39A(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Beliau berkata, PDRM menerusi pasukan jabatan berkenaan menyahut saranan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mengisytiharkan 2016 sebagai tahun memerangi masalah penagihan dan pengedaran dadah secara besar-besaran di seluruh negara.

"Dalam usaha ini, kita (STING) membantu jabatan PDRM seperti Jabatan Siasatan Jenayah serta Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) negeri melaksanakan operasi di sarang penagihan dadah.

"Menerusi Ops Sarang yang dijalankan secara bersepadu bersama mereka, kita berusaha 'membersihkan' sarang penagih ini dan mengisytiharkan sebagai kawasan putih selepas dihapuskan sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata demikian selepas operasi bersepadu membabitkan 119 pegawai dan anggota daripada pelbagai jabatan PDRM dan AADK negeri itu di Krubong, di sini, hari ini.

Dalam operasi bermula jam 4 pagi dan berakhir 1 tengah hari itu seramai 114 orang dipercayai penagih termasuk seorang wanita ditahan membabitkan pelbagai kesalahan mengikut akta sama.

Baharom berkata, semua yang ditahan itu dihantar ke Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN), Ayer Keroh di sini dan direman sehingga 14 hari. Katanya, Ops Sarang yang dijalankan sejak tahun 2015 itu akan diteruskan dari semasa ke semasa di seluruh negara.

Berita Harian X