Isnin, 3 Ogos 2015 | 6:45pm

Mekanik didakwa cabul kanak-kanak tadika

KUALA LUMPUR: Seorang mekanik mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan mencabul seorang kanak-kanak perempuan di sebuah tadika, April lepas.

Mohd Hafiza Wan Mohd Aris, 39, didakwa menyentuh kemaluan kanak-kanak perempuan berusia lima tahun itu dengan maksud hendak mencabul kehormatannya di sebuah pejabat tadika di Bandar Tasik Selatan, Cheras, di sini antara jam 8 pagi sehingga 10 malam, 13 April.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun, denda atau sebat atau dengan mana-mana dua daripada seksaan itu, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, N.Joy Jothi menawarkan jaminan RM10,000, namun tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon mahkamah mengurangkan jumlah jaminan dengan alasan dia kini sudah kehilangan pekerjaan serta perlu menanggung anak dan ibunya.

Majistret Muhamad Faizal Ismail membenarkan tertuduh diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan syarat tambahan iaitu tertuduh dilarang mendekati atau mengganggu saksi pendakwaan dan sekiranya dia melanggar syarat itu, wang jaminan akan ditarik balik.

Mahkamah menetapkan 24 Ogos untuk sebutan semula kes. - BERNAMA

Berita Harian X