Isnin, 27 Julai 2015 | 1:36pm

Polis tahan 3 lelaki, rampas pistol dan dadah

SEREMBAN: Polis menahan tiga lelaki berusia antara 33 tahun dan 46 tahun dan merampas pelbagai jenis dadah serta sepucuk pistol jenis automatik dalam serbuan ke atas sebuah rumah di sini.

Timbalan Ketua Polis Negeri Sembilan, SAC T. Narenasagaran berkata, dalam serbuan sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan menemui dadah dipercayai syabu yang dianggarkan seberat 1,190 gram, heroin (455 gram), ketamin (100 gram), candu (35 gram) dan pil kuda (89 biji dianggarkan seberat 9.5 gram).

Katanya, polis turut merampas satu magazin peluru, sepasang gari, 72 butir peluru hidup dan dua kelongsong.

"Kita turut menyita tiga buah kereta mewah iaitu Toyota Estima, Toyota Picnic, Mercedes-Benz dan sebuah motosikal milik ketiga-tiga suspek bernilai RM252,500.

"Ketiga-tiga suspek yang mempunyai rekod lampau dadah dan jenayah kini ditahan reman selama tujuh hari. Ujian saringan awal ke atas ketiga-tiga suspek mendapati mereka positif dadah syabu," katanya.

Katanya siasatan awal mendapati bekalan dadah yang dirampas diperoleh dari kawasan Kuala Lumpur dan untuk diedarkan di Johor, manakala Negeri Sembilan hanya dijadikan tempat transit.

Sementara itu, Narenasagaran berkata Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Nilai turut menangkap seorang lelaki berumur 52 tahun dan merampas 275 gram dadah dipercayai heroin.

"Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Jempol turut menangkap seorang lelaki berumur 36 tahun dan merampas dadah dipercayai heroin seberat 25 gram, ganja seberat 1.1 gram dan syabu seberat 0.22 gram.

"Nilai pasaran kesemua dadah yang dirampas berjumlah kira-kira RM390,000. Ketiga-tiga kes ini ditangkap pada musim perayaan dan ini menunjukkan komitmen yang tinggi dalam kalangan pegawai dan anggota JSJN yang tidak alpa dengan tugasan harian walaupun masih dalam suasana sambutan Aidilfitri.

"Tindakan ini menunjukkan JSJN Negeri Sembilan akan terus mengambil langkah yang lebih drastik untuk menangani masalah dadah di negeri ini," katanya. -BERNAMA

Berita Harian X