Selasa, 15 November 2022 | 8:50pm
Jelajah Dunia Akhir Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2022 bakal diadakan di Bangkok pada 7 hingga 11 Disember ini. - Foto ihsan BERNAMA
Jelajah Dunia Akhir Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2022 bakal diadakan di Bangkok pada 7 hingga 11 Disember ini. - Foto ihsan BERNAMA

Badminton Jelajah Dunia Akhir BWF berpindah ke Bangkok

KUALA LUMPUR: Nimibutr Arena di Bangkok, Thailand menjadi gelanggang baharu bagi saingan Jelajah Dunia Akhir Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2022, yang sebelum ini dijadualkan di Guangzhou, China.

Susulan perubahan venue itu, BWF dalam kenyataan hari ini berkata kejohanan berkenaan akan berlangsung pada 7 hingga 11 Disember ini, iaitu seminggu lebih awal daripada yang ditetapkan sebelum ini.

"Selepas berbincang dengan Persatuan Badminton China (CBA), BWF bersetuju untuk mengubah lokasi venue berikutan pelbagai cabaran terkini situasi pandemik (COVID-19)," menurut kenyataan itu.

Menurut badan induk itu lagi, senarai pemain yang layak untuk kejohanan bernilai AS$1.5 juta (kira-kira RM6.82 juta) itu akan disahkan pada 22 November ini selepas Terbuka Australia.

Setakat ini, pemain negara yang berada dalam ranking lapan terbaik bagi kelayakan ke Jelajah Dunia Akhir itu adalah beregu lelaki Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi; Pearly Tan-M Thinaah dan Vivian Hoo-Lim Chiew Sien (beregu wanita) dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing serta Goh Soon Huat-Shevon Lai (beregu campuran).

Bagaimanapun, perseorangan utama negara Lee Zii Jia, yang kini pada kedudukan kesembilan Road to Guangzhou itu, perlu memperbaiki ranking menerusi Terbuka Australia di Sydney untuk peluang

melayakkan diri.

- BERNAMA

Berita Harian X