Ahad, 21 November 2021 | 9:02pm
Gambar fail - Pemain perseorangan badminton negara, Lee Zii Jia. - Foto AFP
Gambar fail - Pemain perseorangan badminton negara, Lee Zii Jia. - Foto AFP

Zii Jia beraksi Terbuka Indonesia

KUALA LUMPUR: Pemain badminton perseorangan lelaki terbaik negara, Lee Zii Jia sudah bersedia beraksi pada Terbuka Indonesia 2021 yang dijadualkan di Bali dari 23 hingga 28 November ini.

Pengarah Kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Wong Choong Hann yang mengesahkan perkara itu berkata pemain berumur 23 tahun itu semakin pulih daripada kecederaan belakang yang dialaminya dalam kejohanan Masters Indonesian sebelum ini.

"Zii Jia akan bermain (Terbuka Indonesia)… dia tidak lagi rasa sakit sejak beberapa hari lepas," katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Ditanya mengenai sasaran pemain ranking ketujuh dunia itu, Choong Hann berkata beliau hanya mahukan supaya juara All England 2021 itu melakukan yang terbaik di gelanggang Bali International Convention Centre, Nusa Dua nanti.

Katanya, apa yang lebih penting adalah Zii Jia tidak mengalami sebarang kecederaan bagi membolehkan beliau membuat persiapan untuk bertanding dalam Kejohanan Dunia BWF 2021 di Huelva, Sepanyol 12 hingga 19 Disember.

Penyertaan Zii Jia dalam Terbuka Indonesia sebelum ini menjadi tanda tanya apabila pemain dari Kedah itu menarik diri dalam perlawanan pusingan pembukaan Masters Indonesia 2021 Isnin lalu disebabkan masalah sakit belakang, ketika berentap dengan pemain dari Denmark Rasmus Gemke.

Sehubungan itu jurulatih Zii Jia, Hendrawan berkata beliau telah memberikan cuti seminggu kepada Zii Jia untuk pulih, dan beliau akan memantau keadaan pemain itu dari semasa ke semasa sebelum memberi kebenaran kepadanya untuk menyertai Terbuka Indonesia.

Zii Jia sebelum ini juga pernah menarik diri ketika menentang pemain Singapura Loh Kean Yew dalam final Terbuka Hylo di Jerman pada 7 November lalu, yang berakhir dengan keputusan 21-19, 13-21 and 12-17.

Zii Jia akan berpeluang untuk berhadapan dengan pemain bukan pilihan, Rasmus sekali lagi nanti apabila kedua-dua pemain itu dijadual bertembung dalam pusingan pertama Terbuka Indonesia.

- BERNAMA

Berita Harian X