Sabtu, 11 Februari 2023 | 5:28pm
Atlet dari Negeri Sembilan Muhammad Haiqal Hanafi (tengah) ketika beraksi pada acara 100m Lelaki sempena Kejohanan Trek dan Balapan Persatuan Olahraga Malaysia 2023 di Mini Stadium Majlis Sukan Negara hari ini.
Atlet dari Negeri Sembilan Muhammad Haiqal Hanafi (tengah) ketika beraksi pada acara 100m Lelaki sempena Kejohanan Trek dan Balapan Persatuan Olahraga Malaysia 2023 di Mini Stadium Majlis Sukan Negara hari ini.

Haiqal tempah tiket ke Kemboja

KUALA LUMPUR: Atlet pecut negara, Muhammad Haiqal Hanafi berpeluang untuk kembali merampas pingat emas 100 meter (m) Sukan SEA yang pernah dimenanginya empat tahun lalu selepas mengesahkan tiket secara merit ke temasya dwitahunan itu di Kemboja, Mei depan.

Haiqal, 24, yang mewakili Negeri Sembilan membuktikan dia masih antara yang terbaik apabila memenangi pingat emas di Kejohanan Trek dan Balapan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) 2023, hari ini dengan catatan catatan 10.46 saat (s) sekali gus mengesahkan tiket ke Kemboja.

Pada aksi final yang berlangsung di Stadium Mini MSN Bukit itu, Haiqal mengatasi Khairul Hafiz Jantan dari Melaka yang menamatkan saingan di tempat kedua dengan catatan 10.51s diikuti pelari Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jonathan Nyepa 10.53s.

Sebagai rekod, Haiqal pernah mencipta sensasi apabila memenangi emas pada Sukan SEA Manila 2019 dengan catatan 10.35s tetapi dia gagal layak pada temasya di Hanoi, tahun lalu.

Ketika ini, tiga pelari pecut layak beraksi di Sukan SEA Kemboja iaitu pemegang rekod kebangsaan, Muhammad Azeem Fahmi yang mencatatkan 10.09s di Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun di Colombia, Ogos lalu selain Muhammad Arsyad Md Saat yang melakukan catatan 10.46s di Sukan Malaysia (SUKMA) tahun lalu dan Haiqal.

Bagaimanapun, dengan Azeem dilaporkan tidak dapat mewakili negara di Kemboja kerana berkelana di Amerika Syarikat, Haiqal dan Arsyad dijangka menggalas cabaran Malaysia dalam acara riben biru itu.

"Syukur Alhamdulillah, walaupun hujan tetapi bukan halangan untuk saya menang pada petang ini. Biasanya faktor hujan susah mahu dapat catatan masa terbaik.

"Selain itu, kebiasaannya untuk kejohanan pertama saya, catatan masa selalu tidak baik. Alhamdulillah saya memang bangga dengan pencapaian yang dilakar pada hari ini," katanya.

Sementara itu, dalam saingan 100m wanita, atlet Sabah, Nur Aishah Rofina Aling memenangi emas selepas mencatat masa terpantas 11.90s yang juga rekod peribadi terbaiknya dan yang pertama di bawah 12s.

Pelari berusia 24 tahun itu mengatasi Zaidatul Husniah Zulkifli dari ATM yang mengakhiri saingan di tempat kedua dengan catatan 11.91s manakala Olimpian negara dari Terengganu, Azreen Nabila Alias terpaksa berpuas hati di kedudukan ketiga dengan 11.99s.

Berita Harian X