Khamis, 30 Jun 2022 | 9:10pm
Grace antara empat atlet yang dijangka layak ke final di Sukan Komanwel 2022.
Grace antara empat atlet yang dijangka layak ke final di Sukan Komanwel 2022.

Atlet olahraga mampu lakar kejutan di Birmingham

KUALA LUMPUR: Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan Komanwel 2022, Datuk Shahrul Zaman Yahya optimis pasukan olahraga mampu melakar kejutan di Sukan Komanwel Birmingham 2022 nanti.

Pasukan olahraga yang disertai tujuh atlet tidak diletakkan sebarang pingat namun bagi Shahrul mampu melakar sesuatu termasuklah memperbaharui catatan peribadi masing-masing.

"Persiapan pasukan olahraga berjalan dengan baik," kata Shahrul kepada media selepas melawat latihan pasukan olahraga di Majlis Sukan Negara (MSN), hari ini.

"Kita juga turut memantau empat daripada tujuh atlet yang berpangkalan di luar negara.

"Melihat kepada situasi sekarang ini, atlet kita bersaing dengan negara kuasa besar dalam sukan olahraga sekali gus perlu berpijak pada bumi yang nyata jika menyebut mengenai sasaran.

"Apa yang harus dilakukan adalah mereka perlu buat yang terbaik supaya dapat capai keputusan positif iaitu sekurang-kurangnya perbaiki catatan peribadi."

Tujuh atlet yang membawa cabaran negara di Sukan Komanwel kali ini adalah atlet lompat tinggi, Nauraj Singh; Andre Anura Anuar (lompat kijang); Irfan Shamsuddin (lempar cakera); Grace Wong (tukul besi); Russel Alexander Nasir Taib (200 meter); Shereen Samson Vallabouy (400 meter) dan Jackie Wong (tukul besi).

Nauraj, Andre, Irfan dan Grace diletakkan dalam sasaran untuk melangkah ke pusingan akhir berdasarkan kepada prestasi terkini mereka.

Berita Harian X