Rabu, 5 Julai 2023 | 5:10pm
Azlan menggalas cabaran 8 Jam Suzuka 2023 bersama pasukan Team Frontier. Foto FB Azlan Shah Kamaruzaman
Azlan menggalas cabaran 8 Jam Suzuka 2023 bersama pasukan Team Frontier. Foto FB Azlan Shah Kamaruzaman

Azlan Shah tak sabar beraksi di Suzuka

KUALA LUMPUR: Pelumba negara, Azlan Shah Kamaruzaman bakal 'melepaskan rindu' beraksi di perlumbaan 8 Jam Suzuka 2023 selepas kali terakhir menyertai perlumbaan endurance motosikal berprestij itu pada 2019.

Selepas empat tahun, juara sulung dalam kelas ASB1000cc di Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) pada 2019 itu bakal kembali ke Litar Suzuka, Jepun dari 4 hingga 6 Ogos depan dengan kali ini menyertai pasukan Team Frontier.

Azlan, 38, bakal bergandingan bersama rakan senegara, Adam Norrodin dan pelumba British, Danny Webb dalam kelas Formula EWC dengan menggunakan jentera BMW S1000RR.

"Kali terakhir adalah pada 2019. Perasaan agak gementar juga memandangkan sudah lama tidak beraksi di trek ini selain perlu menunggang model S, model pertama untuk BMW ini," kata Azlan yang sedang mengikuti sesi ujian rasmi bersama pasukan di sana.

"Sekarang ini tengah menguji jentera. Untuk spesifikasi (perlumbaan) 8 Jam mungkin boleh ubah sedikit dari segi pelarasan."

Selain Azlan dan Adam, turut bakal menyertai edisi ke-44 kali ini adalah Khairul Idham Pawi yang mewakili pasukan Honda Sofukai Suzuka Racing Team bersama dua pelumba dari Jepun, Yuki Sugiyama dan Hane Takumi.

Pelumba negara, Hafizh Syahrin Abdullah juga bakal membuat penampilan bersama pasukan AutoRace Ube Racing Team yang turut disertai Dan Linfoot dan Takuya Tsuda, menggunakan jentera Suzuki GSX-R1000R.

Honda Asia-Dream Racing with SHOWA pula membariskan juara ASB1000cc ARRC 2022, Zaqhwan Zaidi; juara SuperSports 600cc ARRC 2022, Andy Farid Izdihar dari Indonesia dan Nakarin Athirapwapa (Thailand) dengan menggunakan jentera Honda CBR1000RR-R FIREBLADE.

Berita Harian X