Khamis, 18 April 2024 | 4:59pm
Barisan peserta bergambar selepas berakhirnya sesi pertama Projek Rimau Emas, hari ini. - Foto ihsan MPM
Barisan peserta bergambar selepas berakhirnya sesi pertama Projek Rimau Emas, hari ini. - Foto ihsan MPM

MPM usul pakai alat pengesan di Paralimpik Paris

KUALA LUMPUR: Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) merancang untuk mengaplikasikan alat pengesan pada tangan kepada seluruh kontinjen negara di Sukan Paralimpik Paris 2024 sebagai langkah keselamatan.

Presiden MPM, Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin berkata, Malaysia akan membawa usul langkah berkenaan dalam satu mesyuarat di Paris yang dijadual berlangsung pada Jun ini dan teknologi itu mampu untuk mengesan pergerakan peserta kontinjen negara.

"Di pihak MPM, saya sudah berjumpa dengan dua syarikat yang mungkin akan menyediakan alat pengesan ini untuk memastikan pergerakan atlet kita... dari stadium ke perkampungan sukan.

"Masalah kita adalah pada atlet yang habis cepat (tewas), dan mereka mempunyai banyak masa. Bila banyak masa, mungkin nak berjalan jadi kita tak mahu perkara tak diingini berlaku (ketika di luar perkampungan sukan) dan sebab itu kita tegas dengan perkara ini.

"Ancaman itu boleh datang dari macam-macam perkara. Contohnya seperti Persatuan Keretapi Perancis yang tak nak membawa tren baru-baru ini (mogok). Bas dan juga apa semua termasuklah konflik yang sedang berlaku Israel-Palestin.

"Kadangkala ancaman itu untuk orang lain, tetapi kalau atlet kita ada di tempat itu, bagaimana?," kata Megat kepada media selepas Majlis Penutup Projek Rimau Emas di Pusat Kecemerlangan Sukan Paralimpik Malaysia, hari ini.

Dalam pada itu Megat berkata, keputusan muktamad mengenai perkara berkenaan mungkin hanya akan dapat diketahui sebulan sebelum temasya membuka tirainya, hujung Ogos ini.

"Bayangkan juga kalau apa-apa terjadi... tak balik, telefon tak dapat, data tak ada, tercicir dompet. Bagaimana kita nak tahu di mana atlet kita berada?. Jadi inilah satu idea yang kita nak cuba. Apapun, kita perlu dapatkan kelulusan sama ada kita boleh bawa alat itu di Paris ataupun tidak kerana ada sekatan yang mungkin digunapakai di sana.

"Sebab itulah, pada Jun ini kita akan usulkan dan dapatkan keputusan.

"Kalau boleh lebih 20 atlet kerana sebelum ini di Tokyo 2020, kita ada 23 atlet. Jadi kita sasar lebih daripada itu, 20 atlet... kita nak 20 atlet ke atas. Kalau boleh 25 itu yang kita mahukan. Seluruh kontinjen pula (dijangkakan) dalam 45 termasuk pegawai, doktor dan juga jurulatih," katanya.

Berita Harian X