Isnin, 25 March 2024 | 6:45pm
Pembukaan Sukan Asia Hangzhou 2022 berlangsung meriah.
Pembukaan Sukan Asia Hangzhou 2022 berlangsung meriah.

Persatuan sukan sokong anjur Sukan Asia 2038

KUALA LUMPUR: Cadangan supaya Malaysia membida menjadi tuan rumah Sukan Asia 2038 disokong beberapa Persatuan Sukan Kebangsaan (PSK) dengan menyifatkan ia sesuatu yang lebih munasabah terutama dari aspek persediaan masa dan juga atlet.

Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKBM) menjadi antara PSK yang menyokong cadangan berkenaan menyifatkan ia lebih realistik berbanding memilih atau menerima tawaran Sukan Komanwel 2026.

"Saya rasa kalau Sukan Asia... nak bida ia lebih munasabah dengan keupayaan kita (fasiliti dan kemudahan sedia ada) dan pada masa itu, sumber kewangan negara pun semakin kukuh. Bagi saya, seperti (tawaran) Sukan Komanwel (2026) mungkin ia sudah terlalu jauh dari jangkauan.

"Bagi saya Sukan Komanwel adalah antara temasya sukan besar, jadi kita tak nak (tidak menerima tawaran), lagi pun masa tidak mencukupi buat kita. Jadi kalau untuk Sukan Asia itu, tiada halangan untuk kita mencubanya.

"Kalau kita bersedia membida, sudah tentu kita ada masa untuk bersedia dengan program supaya kita boleh memenangi pingat di temasya berkenaan," kata Pemangku Presiden PKBM, Mazlan Md Jail ketika dihubungi.

Sabtu lalu, Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa memberikan pendapat yang Malaysia boleh mempertimbangkan untuk menjadi tuan rumah Sukan Asia 2038 sekiranya masih mempunyai hasrat untuk menganjurkan sukan bertemasya bertaraf tinggi.

Bagaimanapun, hasrat itu perlu diselarikan dengan penstrukturan semula sukan negara secara menyeluruh.

Sadek, berkata dengan perancangan yang teliti, penganjuran Sukan Asia dilihat mampu memberi impak yang besar dalam semua aspek termasuklah ekonomi dan pembangunan masyarakat akar umbi.

Dalam pada itu, Persekutuan Renang Malaysia (MAS) turut senada PKBM dengan menyatakan tempoh masa 14 tahun untuk mempersiapkan kontinjen negara bagi memburu kilauan pingat ditawarkan.

"Apa yang baik, pastinya akan disokong sebaiknya. Kita juga dikenali sebagai penganjur yang baik di luar negara. Bagi saya, fasiliti yang ada semua OK dan kita juga mempunyai hotel yang banyak selain infrastruktur yang teratur.

"Apapun, semua itu masih jauh lagi. Ada masa kira-kira 14 tahun lagi. Kalau diikutkan kita tak ada masalah dan kita boleh melakukannya," kata Andy.

Berita Harian X