Isnin, 11 March 2024 | 10:37pm
Skuad boling padang negara meraikan kejayaan muncul juara keseluruhan Boling Padang Asia. - Foto FB MLBF
Skuad boling padang negara meraikan kejayaan muncul juara keseluruhan Boling Padang Asia. - Foto FB MLBF

Skuad boling padang pertahan gelaran nombor satu Asia

KUALA LUMPUR: Skuad boling padang negara berada dalam kelas tersendiri apabila sekali lagi muncul juara keseluruhan Kejohanan Boling Padang Asia ke-15 yang diadakan di Pattaya, Thailand pada 3 hingga 10 Mac lepas.

Persekutuan Boling Padang Malaysia (PLBM) menerusi kenyataan di Facebook memaklumkan skuad negara yang turun selaku juara Kejohanan Boling Padang Asia ke-14 itu membawa pulang tiga pingat emas, dua perak dan dua gangsa.

Tempat kedua keseluruhan disambar Filipina dan ketiga menjadi milik India.

Pingat emas negara dihasilkan menerusi Izzat Shameer Dzulkeple yang berentap bagi acara inividu lelaki, selain Soufi Rusli, Idham Amin Ramlan dan Fadley Abd Jabal bagi acara Men's Triples manakala Aleena Nawawi, Nur Ain Nabilah Tarmizi, Nor Farah Ain Abdullah serta Syafiqa Haidar Rahman mendominasi acara Women's Triples.

Dalam pada itu, pingat perak disumbang menerusi Nurul Alyani Jamil, Nor Farah Ain dan Syafiqa bagi acara Women's Triples sementara Fadley, Hizlee Abdul Rais, Idham Amin serta Soufi bagi acara Men Fours, manakala dua pingat gangsa dihasilkan melalui Ahmad Zikri Sazeli dan Amirul Daniel Abdul Ramlan dalam acara Boy's Singles, serta Nurul Alia Fitrah Mohamad Ali dan Ahmad Zikri acara Mixed Pairs.

Kejohanan Boling Padang Asia merupakan kejohanan sukan boling padang terbesar di rantau Asia yang mendapat pengiktirafan daripada World Bowls dan Bowls Asia. - BERNAMA

Berita Harian X