Khamis, 22 Februari 2024 | 4:37pm
Ketua Kontinjen Malaysia, Datuk Hamidin Mohd Amin (kiri) dan timbalannya, Datuk Nicol Ann David (kanan) bersama atlet menembak, Jonathan Wong ketika lawatan di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil. NSTP/AIMAN DANIAL
Ketua Kontinjen Malaysia, Datuk Hamidin Mohd Amin (kiri) dan timbalannya, Datuk Nicol Ann David (kanan) bersama atlet menembak, Jonathan Wong ketika lawatan di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil. NSTP/AIMAN DANIAL

Hamidin masih tunggu tambahan kontinjen ke Paris

KUALA LUMPUR: Ketua kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik Paris 2024, Datuk Hamidin Mohd Amin menerima dengan hati terbuka sekiranya saiz kontinjen kali ini lebih kecil berbanding edisi-edisi sebelum ini.

Hamidin berkata, saiz kontinjen bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan dan baginya, barisan atlet Malaysia di Paris nanti harus memberikan yang terbaik dan cuba mendapatkan pingat terutama emas diidamkan.

Setakat ini, hanya lima atlet sudah melayakkan diri ke Paris 2024 iaitu penerjun muda, Bertrand Rhodict Lises; Nur Shazrin Latif (pelayaran); Johnathan Wong (menembak); Ariana Nur Dania Zairi (memanah) dan Nur Aisyah Mohd Zubir (berbasikal lebuh raya).

Saiz kontinjen dijangka akan bertambah dengan beberapa sukan lain seperti badminton, basikal, menembak dan angkat berat masih berada dalam proses kelayakan yang dijadual diketahui seawal April ini.

Sebelum ini, skuad hoki lelaki negara gagal melayakkan diri ke Paris 2024 selepas kecundang di kejohanan kelayakan di Muscat, Oman Januari lalu.

Turut kecundang ke Paris 2024 adalah tiga penerjun negara, Datuk Pandelela Rinong Pamg, Nur Dhabitah Sabri dan Wendy Ng.

"Bukan kerisauan tetapi kita memang sudah tak layak. Itu kita kena terima untuk Olimpik kali ini. Sukar buat kami tetapi mesej saya kepada Datuk Azizulhasni (Awang)... beliau masih belum disahkan lagi (secara rasmi) dan juga pemain badminton dan semua (atlet yang dalam proses kelayakan), bagi kami sesiapa yang layak, kita kena berusaha semaksima mungkin untuk dapatkan pingat.

"Itu penting dan sudah pasti kita mahukan pingat pertama (emas) untuk cipta sejarah tetapi dalam masa sama, kita juga perlu berusaha untuk dapatkan sebanyak mana pingat yang boleh.

"Apapun, kita perlu terima (keputusan) yang tak layak. Kita kena berikan yang terbaik untuk gilap mereka sehingga ke Paris. Kita sudah tahu (saiz) dan kita kena terimanya," kata Hamidin kepada media selepas melawat latihan dua atlet negara ke Paris 2024, Johnathan dan Bertrand di Bukit Jalil, hari ini.

Di Tokyo 2020, kontinjen negara diwakili 30 atlet dengan Malaysia membawa pulang satu perak dan satu gangsa.

Perak diraih Azizulhasni Awang dalam acara keirin lelaki manakala beregu utama lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik membawa pulang gangsa.

Berita Harian X