Isnin, 25 September 2023 | 6:50pm
Aksi Malaysian Tigress ketika menewaskan Hong Kong 8-0 pada Sukan Asia. - Foto ihsan MSN
Aksi Malaysian Tigress ketika menewaskan Hong Kong 8-0 pada Sukan Asia. - Foto ihsan MSN

Malaysian Tigress mulakan langkah dengan garang

HANGZHOU: Pasukan hoki wanita negara membuktikan kehadiran mereka pada temasya Sukan Asia, Hangzhou kali ini bukan sedar satu penyertaan apabila mudah meratah Hong Kong, 8-0.

Selepas pasukan A Arul Selvaraj tidak berdepan masalah membenam Thailand 9-0 semalam, jejak itu diikuti Malaysian Tigress yang dibimbing Nasihin Nubil Ibrahim dan kemenangan ke atas Hong Kong itu membuktikan barisan pemain muda negara kini semakin matang.

"Semua pasukan yang datang beraksi di Sukan Asia kali ini bukan mudah. Lihat saja Korea mereka tewaskan Singapura hanya 4-0.

"Kita berdepan Hong Kong juga bukan mudah dan lawan hampir dapat menjaringkan gol di awal perlawanan dan saya anggap kemenangan 8-0 ini sebagai satu bonus yang besar sebagai bekalan berdepan India nanti," katanya.

Dalam aksi berlangsung di Stadium Gongshu Canal Sports Park itu, gol pembukaan negara dihasilkan Fatin Shafika Muhd Sukri selepas dihadiahkan pukulan sudut penalti pada minit ke-10.

10 minit berselang kapten pasukan, Nuraini Abdul Rashid menyempurnakan pukulan penalti untuk gol kedua negara.

Pasukan negara terus mengganas apabila giliran Hanis Nadiah Onn mencetak nama sebagai penjaring satu minit berselang menerusi pukulan sudut penalti.

Kombinasi Siti Zulaikha Husain (38), Nur Insyirah Effarizal (56), Nur Insyirah Effarizal (56), Nur Afiqah Syahzani Azhar (60) dan Wan Norfaiezah Saiuti (60) berjaya menghasilkan jaringan padang.

Skuad hoki wanita negara mempunyai rehat selama dua hari sebelum turun menentang India yang kini menghuni ranking ketujuh dunia Jumaat ini.

Meletakkan sasaran muncul lima pasukan terbaik Asia, skuad hoki wanita negara diundi dalam kumpulan A bersama India, Korea, Hong Kong dan Singapura.

Berita Harian X