Jumaat, 25 Januari 2019 | 3:42pm
Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (kiri) menyampaikan bantuan Program Sambutan Jubli Perak 37 tahun kepada Setiausaha Agong Persatuan Silat Negeri Pahang (PESAKA Pahang) Datuk Osman Nok di Pejabat Daerah Dan Tanah Lipis. - Foto Mohd Rafi Mamat
Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (kiri) menyampaikan bantuan Program Sambutan Jubli Perak 37 tahun kepada Setiausaha Agong Persatuan Silat Negeri Pahang (PESAKA Pahang) Datuk Osman Nok di Pejabat Daerah Dan Tanah Lipis. - Foto Mohd Rafi Mamat

Pahang tuan rumah kejohanan silat kebangsaan ke-19

Gambar Mohd Rafi Mamat 

LIPIS: Seramai 700 pesilat mewakili 22 pasukan mengesahkan penyertaan pada Kejohanan Silat Kebangsaan Ke-19 di Dewan Baharu Kompleks Ibu Pejabat Majlis  Perbandaran Kuantan pada 26-29 Mac ini.

Sejumlah 16 pasukan negeri, empat persatuan silat termasuk Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan bersaing merebut kejuaraan.

Setiausaha Agong Persatuan Silat Negeri Pahang (PESAKA Pahang) Datuk Osman Nok berkata, kejohanan selama lima hari itu bertujuan memilih barisan pesilat yang akan mewakili negara ke Sukan Sea 2019 di Filipina, November ini.

Katanya, jawatankuasa kejohanan menetapkan syarat pesilat negara tidak dibenarkan beraksi bagi memberi peluang kepada atlet muda mempamerkan kemampuan masing-masing seterusnya berpeluang mewakili negara di pentas antarabangsa.

Beliau berkata , pesilat yang berjaya meraih pingat emas, perak dan gangsa di kejohanan peringkat antarabangsa seperti Sukan Sea, Sukan Asia dan Kejohanan Silat Dunia tidak dibenarkan beraksi pada Kejohanan Silat Kebangsaan kali ini.

 "Kejohanan Silat Kebangsaan di Kuantan kali ini adalah gelanggang terbaik PESAKA Malaysia memilih pesilat muda yang berbakat tersenarai untuk mewakili negara di pentas antarabangsa bersama atlet senior.

 "PESAKA Pahang meletakkan harapan kepada 32 pesilat lelaki dan perempuan pada kejohanan terbesar peringkat itu dan kelebihan di gelanggang sendiri diharap dapat digunakan sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima bantuan Program Sambutan Jubli Perak 37 tahun Pertubuhan Silat Cekak Harimau Malaysia yang disampaikan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail di Pejabat Daerah Dan Tanah Lipis, kelmarin.

Osman berkata, PESAKA Pahang menyasarkan tujuh pingat dapat diraih pada kejohanan berkenaan yang menampilkan gandingan pesilat muda dan senior. Semua pesilat kini mengikuti latihan pusat di Temerloh.

Katanya, tanpa kelibat beberapa pesilat senior seperti Mohd Al Jufferi Jamari, kejayaan tetap masih boleh berpihak kepada kontinjen Pahang yang mendapat kelebihan beraksi di gelanggang sendiri.

"Saya yakin kita mampu menyerlah pada kejohanan silat kebangsaan kali ini, semangat dan kesungguhan yang ditunjukkan pesilat menguatkan lagi peluang kita melakar kejayaan di tempat sendiri.

"Pesilat muda yang menyerlah pada kejohanan kali ini turut berpeluang tersenarai mewakili Pahang pada kejohanan Sukan Malaysia (SUKMA) Johor 2020," katanya yang berharap peminat sukan silat di Pahang tidak melepaskan menyaksikan kejohanan berkenaan.

Berita Harian X