Khamis, 15 March 2018 | 11:36am
PANDELELA dan Jun Hoong mengumpul 310.32 mata untuk menamatkan saingan di tempat ketiga. FOTO/FAIL
PANDELELA dan Jun Hoong mengumpul 310.32 mata untuk menamatkan saingan di tempat ketiga. FOTO/FAIL

Pandelela-Jun Hoong hadiahkan gangsa

KUALA LUMPUR: Gandingan penerjun wanita negara, Pandelela Rinong Pamg dan Cheong Jun Hoong terpaksa akur dengan meraih pingat gangsa dalam acara 10 meter (m) platform seirama wanita pada kejohanan Siri Dunia Terjun FINA kedua di Fuji di Jepun hari ini.

Pasangan itu sebelum ini memenangi pingat perak pada kejohanan pertama Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) yang berlangsung di Beijing, China pada minggu lalu.

Dalam saingan yang diadakan di Kolam Renang Shizuoka Prefectural Fuji itu, pasangan penerjun negara itu mengumpul 310.32 mata untuk menamatkan saingan di tempat ketiga.

Gandingan yang memenangi perak di Sukan Olimpik 2016 Rio itu bagaimanapun bermula di kedudukan kedua sehingga terjunan ketiga namun penerjun Korea Utara, Kim Mi Rae-Kim Kuk Hyang berjaya memintas selepas terjunan keempat dan kelima untuk mengatasi mereka dengan perbezaan 1.26 mata.

"Saya tetap gembira dengan pingat hari ini. Bersyukur kerana masih kekal menyumbang pingat buat negara," kata Jun Hoong yang akan bersaing dalam acara 10m platform individu bersama Pandelela esok.

Pandelela pula berkata dia gembira dengan persembahan gandingan mereka itu yang mana mempamerkan persembahan yang konsisten.

Pasangan dari China, Zhang Jiaqi-Zhang Minjie yang turut mendominasi pada siri pertama minggu lalu, sekali lagi mempamerkan kehebatan mereka apabila membawa pulang emas dengan mengumpul keseluruhan 335.70 mata.

Sementara itu, satu lagi gandingan negara, Leong Mun Yee-Nur Dhabitah Sabri yang beraksi hari ini sekadar menduduki kedudukan keenam dengan mengumpul 253.14 mata dalam saingan 3m papan anjal seirama wanita. Gandingan China, Chang Yani dan Shi Tingmao merangkul pingat emas acara itu dengan keputusan 319.80 mata.

Berita Harian X