Selasa, 28 Mei 2024 | 3:10pm
Pengadil perlawanan, Ahmad Zuhadi Dzulkifli meneliti Video Bantuan Pengadil (VAR) selepas pemain Sabah FC, Darren Lok menjaringkan gol pertama pasukan ketika menentang Kuching City FC dalam saingan Liga Super di Stadium Likas. - Foto NSTP/MOHD ADAM ARININ
Pengadil perlawanan, Ahmad Zuhadi Dzulkifli meneliti Video Bantuan Pengadil (VAR) selepas pemain Sabah FC, Darren Lok menjaringkan gol pertama pasukan ketika menentang Kuching City FC dalam saingan Liga Super di Stadium Likas. - Foto NSTP/MOHD ADAM ARININ

FAM puji prestasi pengadil guna VAR

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menyifatkan prestasi pengadil ketika menggunakan video bantuan pengadil (VAR) sehingga perlawanan ketiga Liga Super setakat ini membanggakan.

Timbalan Presiden FAM, Datuk S Sivasundaram berkata, pengadil ditugaskan mengikut protokol Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) dengan setiap langkah dan keputusan dibuat selaras dengan ketetapan dalam Protokol VAR dan platform 'Implementation Assistance and Approval Programme' (IAAP).

Malah, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa FAM menegaskan badan induk itu sentiasa mengambil berat mengenai prestasi pengadil dan kepatuhan terhadap protokol VAR FIFA dan Undang-undang Permainan FIFA 2024/2025.

"Unit Pengadil FAM membuat analisis prestasi pengadil bagi 15 perlawanan yang menggunakan VAR dan analisis mendapati sebanyak 11 'On Field Review' (OFR) dilakukan dengan purata OFR 0.73 satu perlawanan.

"Angka ini menunjukkan keberadaan semasa pemahaman protokol VAR yang dimiliki oleh pengadil di Liga Malaysia (Liga M). Bola sepak moden lebih mirip kepada kelancaran perlawanan dan OFR yang melebihi purata 3 dalam satu perlawanan akan memberi gambaran yang buruk kepada prestasi pengadil.

"Inilah penanda aras yang sedang digunakan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dan FIFA bagi menilai keberkesanan penggunaan teknologi VAR. Sementara purata Tambahan Masa bagi setiap perlawanan adalah sebanyak 9.94 minit.

"Analisis perlawanan jelas menunjukkan bahawa prestasi pengadil setakat Hari Perlawanan 3 berada pada satu tahap yang cukup membanggakan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, Sivasundaram menegaskan tidak semua insiden yang berlaku di atas padang memerlukan pengadil untuk melakukan semakan semula atau 'on field review' (OFR).

Sebaliknya, beliau menyatakan semakan video OFR hanya dibuat bagi keputusan perlawanan yang membabitkan ruang untuk tafsiran.

"Ini bermaksud, bukan semua insiden yang mana pengadil wajib melakukan OFR atau semakan video di sisi padang permainan.

"Kebanyakan insiden adalah disemak oleh VAR dan insiden yang membabitkan fakta tidak memerlukan OFR atau semakan video kecuali dalam situasi-situasi tertentu sahaja 'sell the decision'," katanya.

Berita Harian X