Ahad, 14 April 2024 | 12:15pm
Pengendali Manchester City, Pep Guardiola (kanan) ketika aksi Liga Perdana Inggeris menentang Luton Town di Stadium Etihad, Manchester. - Foto REUTERS
Pengendali Manchester City, Pep Guardiola (kanan) ketika aksi Liga Perdana Inggeris menentang Luton Town di Stadium Etihad, Manchester. - Foto REUTERS

Guardiola gembira berpeluang pertahan treble

MANCHESTER: Pep Guardiola berkata Manchester City bertuah dapat berada di posisi untuk mempertahankan kejuaraan treble selepas menewaskan Luton 5-1 dan menerajui Liga Perdana Inggeris.

Kemenangan itu meletakkan anak buah Guardiola dua mata di depan Arsenal dan Liverpool, yang akan melengkapkan aksi malam ini dan berpeluang memintas semula City.

City turut berdepan Chelsea di separuh akhir Piala FA hujung minggu depan dan bertemu Real Madrid dalam aksi timbal balik suku akhir Liga Juara-Juara Eropah pada Rabu (awal pagi Khamis).

"Kami bercakap dengan pemain-pemain tentang betapa menakjubkan untuk berada di posisi ini sekali lagi.

"Sebelum perlawanan kami bercakap dan berkata, 'kita perlu mengakuinya, ia satu keistimewaan'.

"Bayangkan jika berada di posisi yang tiada peluang memenangi Liga Perdana Inggeris atau kejohanan lain," kata Guardiola.

Pengendali City itu melakukan enam pertukaran ke atas skuad yang seri 3-3 menentang Madrid di Santiago Bernabeu, dengan Rodri antara pemain direhatkan bagi menghadapi minggu yang padat.

Kyle Walker dan Nathan Ake juga kembali berada di bangku simpanan selepas pulih daripada kecederaan dan bersedia menghadapi Madrid di Etihad.

City masih mengharapkan Arsenal dan Liverpool tercicir mata untuk berpeluang menjadi pasukan pertama memenangi Liga Perdana Inggeris empat kali berturut-turut, dengan baki perlawanan juara bertahan itu kelihatan lebih mudah berbanding dua pesaingnya.

"Kami mempunyai baki enam perlawanan dan jika tidak berupaya (memenangi liga), kami ucapkan tahniah kepada mereka. Tetapi kami sudah melakukan apa yang perlu kami lakukan," katanya. - AFP

Berita Harian X