Selasa, 19 March 2024 | 1:22pm
Nidzam dilantik ketua jurulatih Selangor.
Nidzam dilantik ketua jurulatih Selangor.

Jawatan kosong di Selangor FC

KUALA LUMPUR: Selangor FC dijangka membawa masuk pembantu jurulatih baharu bagi memantapkan lagi pasukan untuk menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga M) dan Liga Juara-Juara Asia 2 (ACL2) musim ini.

Pengurus pasukan Mahfizul Rusydin Abdul Rashid berkata ketika ini pihaknya sedang meneliti beberapa calon bagi mengisi kekosongan jawatan tersebut.

Menurut Mahfizul, beliau tidak menolak kemungkinan kombinasi barisan kejurulatihan musim ini terdiri daripada ketua jurulatih tempatan dan pembantu import seperti dilakukan musim lepas.

"Perancangan untuk tambah barisan kejurulatihan itu memang ada lebih-lebih lagi Nidzam Jamil sudah dilantik sebagai ketua jurulatih baharu. Dalam hal ini, kita terbuka untuk mana-mana jurulatih yang berminat.

"Apa yang boleh saya cakap setakat ini, calon-calon yang kita teliti merupakan jurulatih tempatan dan import. Kita akan umumkan dalam masa terdekat," katanya.

Sabtu lepas, Nidzam yang merupakan pengendali sementara Selangor FC diumumkan secara rasmi sebagai ketua jurulatih pasukan itu bagi musim 2024/25.

Skuad Gergasi Merah sebelum ini dibimbing ketua jurulatih Tan Cheng Hoe dengan dibantu Nidzam dan Roman Marcote, bagaimanapun Cheng Hoe kini bersama kelab Liga 1 Thailand, Police Tero FC.

Dalam pada itu, Mahfizul berkata skuad itu pada masa ini tidak mempunyai perancangan untuk membawa masuk pemain tempatan atau import baharu meskipun mempunyai satu lagi kuota.

Katanya barisan pemain import dan tempatan yang dimiliki Selangor FC ketika ini sudah memadai untuk menjadi pencabar kejuaraan Liga M dan kempen ACL2.

"Setakat ini kita berpuas hati dengan pemain-pemain import dan tempatan yang kita ada sebab mereka ini sudah serasi dengan taktikal ketua jurulatih.

"Jadi walaupun kita ada satu lagi kuota untuk bawa masuk pemain import, pasukan sudah capai kata putus tidak membawa masuk lagi mana-mana pemain baharu," katanya.

Bagi musim ini Selangor FC merekrut lima pemain baharu iaitu Umarbek Eshmurodov, Ronnie Fernandez serta Alvin Fortes serta penjaga gol muda Azim Al-Amin dan pemain tengah Nooa Laine. - BERNAMA

Berita Harian X