Rabu, 7 Jun 2023 | 3:51pm
Pan Gon panggil Natxo (kanan) dan melepaskan Cools.
Pan Gon panggil Natxo (kanan) dan melepaskan Cools.

Pan Gon panggil Natxo, lepaskan Cools

KUALA LUMPUR: Kapten Harimau Malaya, Dion Cools tidak akan menyertai pasukan bagi menghadapi dua aksi persahabatan antarabangsa berdepan Kepulauan Solomon dan Papua New Guinea di Kuala Terengganu pada pertengahan bulan ini.

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dalam kenyataan ketika mengumumkan senarai 27 pemain yang dipanggil menyertai kem latihan pusat itu menjelaskan Cools diberikan pelepasan kerana akan melangsungkan perkahwinan.

Berdasarkan senarai itu, pengendali skuad kebangsaan Kim Pan Gon mengekalkan 17 daripada 27 pemain yang dipanggil pada kem latihan pusat terdahulu di Johor Bahru pada Mac lalu.

Seramai 10 pemain baharu dipanggil kali ini termasuk lima pemain dari skuad Piala AFF 2022 iaitu Safawi Rasid, Mukhairi Ajmal Mahadi, Haqimi Azim Rosli, Azam Azmi Murad dan Lee Tuck.

Tuck bersama dua lagi pemain naturalisasi iaitu Paulo Josue dan Endrick Dos Santos serta pemain kacukan, Nooa Laine turut mendapat kepercayaan untuk berada dalam senarai yang dipanggil pengendali dari Korea Selatan itu.

Senarai pemain negara bagi menghadapi dua aksi persahabatan antarabangsa berdepan Kepulauan Solomon dan Papua New Guinea di Kuala Terengganu pada pertengahan bulan ini. - Foto ihsan FAM
Senarai pemain negara bagi menghadapi dua aksi persahabatan antarabangsa berdepan Kepulauan Solomon dan Papua New Guinea di Kuala Terengganu pada pertengahan bulan ini. - Foto ihsan FAM

Lebih menarik, pemain tengah Johor Darul Ta'zim (JDT), Natxo Insa pula termasuk dalam tiga pemain yang kembali dipanggil bersama Junior Eldstal dan Shahrel Fikri Md Fauzi.

Penjaga gol Kuala Lumpur (KL) City, Azri Ab Ghani dan Syahir Bashah turut menjadi pilihan Pan Gon untuk menunjukkan potensi mereka bersama skuad senior Harimau Malaya.

Selain itu, pemain naturalisasi, Mohamadou Sumareh bersama rakan sepasukannya di JDT, Nathaniel Shio Hong Wan, Syafiq Ahmad dan Afiq Fazail diletakkan dalam senarai 24 pemain bersedia jika terdapat perubahan dalam senarai 27 pemain itu.

Harimau Malaya akan menentang Kepulauan Solomon pada 14 Jun di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin sebelum berdepan Papua New Guinea di gelanggang sama, 20 Jun.

Pengendali skuad kebangsaan Kim Pan Gon.
Pengendali skuad kebangsaan Kim Pan Gon.

Senarai 27 pemain:

Ahmad Syihan Hazmi Mohamed, Shahrul Saad, La'vere Corbin-Ong, Arif Aiman Hanapi, Akhyar Rashid, Matthew Davies, Syahmi Safari, Syamer Kutty Abba, Feroz Baharudin, Endrick Dos Santos, Natxo Insa, Safawi Rasid, Junior Eldstal, Faisal Halim, Mukhairi Ajmal Mahadi, Syahir Bashah, Dominic Tan, Stuart Wilkin, Daniel Ting, Paulo Josue, Haqimi Azim Rosli, Azri Ghani, Sikh Izhan Nazrel Sikh Azman, Shahrel Fikri Fauzi, Azam Azmi Murad, Lee Tuck, Nooa Laine

Berita Harian X