Isnin, 22 Mei 2023 | 10:26pm
Barisan atlet dari Malaysia berarak masuk pada acara penutup Sukan SEA 2023 Kemboja di Stadium Nasional Morodok Techo hari ini, minggu lalu. Foto BERNAMA
Barisan atlet dari Malaysia berarak masuk pada acara penutup Sukan SEA 2023 Kemboja di Stadium Nasional Morodok Techo hari ini, minggu lalu. Foto BERNAMA

Akui kelemahan dan cari cara untuk bangkit - Radhakrishnan

KUALA LUMPUR: Pihak berkepentingan yang terlibat dalam kancah sukan negara perlu mengakui kelemahan sukan tempatan dan berusaha mencari cara untuk kembali menjadi antara pencabar pingat di Sukan SEA, selepas episod suram di Kemboja baru-baru ini.

Pentadbir sukan, Datuk V. Radhakrishnan berkata, daripada menuding jari kepada atlet muda yang tidak berpengalaman, ketidakstabilan politik dan menggunakan atlet naturalisasi, pihak berkepentingan seharusnya mengakui kelemahan dalam persiapan dan latihan, kekurangan usaha pembangunan bakat serta mengenal pasti cabaran lawan.

"Sebagai pihak berkepentingan, personaliti yang mempunyai kuasa dalam industri, bersikap defensif dan mula menuding jari adalah tidak nampak baik untuk masa depan.

\"Sebaliknya, terimalah hakikat serta katakan bahawa kami tidak akan mengulangi kesilapan ini pada masa depan dan lihat cari kami boleh menambah baik.

"Jika kita kata menghantar atlet muda untuk pendedahan, bagaimana pula dengan atlet pelapis yang dihantar ke Sukan SEA Filipina 2019 dan Vietnam 2021? Kita mungkin jatuh ketika ini, tapi kita boleh bangkit semula. Jadi, mulakan perancangan dari sekarang," katanya kepada Bernama.

Radhakrishan, yang mempunyai pengalaman 40 tahun dalam sukan sebagai ahli sukan, usahawan dan pentadbir berkata Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) mesti menerima hakikat prestasi buruk pada edisi di Kemboja ini.

Pada temasya Sukan SEA Kemboja 2023 pada 5-17 Mei lepas, Malaysia hanya menduduki tempat ketujuh selepas mengutip 34 pingat emas, 45 perak dan 97 gangsa, pencapaian terburuk dalam sejarah temasya dwitahunan itu sejak 1959, selain gagal mencapai sasaran ditetapkan 40-37-64.

Vietnam kekal juara keseluruhan dengan 136-105-118 diikuti Thailand (108-96-108), Indonesia (87-80-109), tuan rumah Kemboja yang mencatat pencapaian terbaik mereka di tempat keempat (81-74-127), Filipina (58-85-117) dan Singapura (51-43-64).

Radhakrishnan berkata analisis mendalam perlu dilakukan untuk mengenal pasti kelemahan, peluang dan cabaran kontinjen negara bagi mengelakkan prestasi suram di Phnom Penh berulang dalam temasya sukan lain akan datang.

Mengambil Singapura sebagai contoh, Radhakrishnan berkata negara jiran dapat mencatat keputusan baik di temasya dwitahunan itu kerana mereka tahu di mana kekuatan dan kelemahan, selain di mana untuk meletakkan sasaran pingat emas dan lain-lain pingat.

"Sebaik sahaja mereka memutuskan untuk mendapatkan emas dan memperincikannya, mereka mengenal pasti sukan mana, kemudian menumpukan perhatian, berusaha dan melakukan sesuatu mengenainya. Mereka memilih renang, lawan pedang dan ping pong.

"Jika kita tidak melakukan kerja rumah sekarang, perkara sama mungkin berlaku pada Sukan SEA akan datang, mungkin satu-satunya kontinjen yang boleh kita pintas ialah Kemboja kerana mereka tidak mempunyai kelebihan di tempat sendiri. Saya tidak mahu ini berlaku, saya mahu Malaysia terus bersaing," katanya.

Daripada 51 pingat emas dimenangi Singapura, 22 daripadanya dimenangi menerusi sukan renang, tujuh lawan pedang, empat dari ping pong, masing-masing tiga menerusi olahraga dan pelayaran.

Manakala penyumbang emas utama Malaysia menerusi olahraga dengan lima pingat emas, masing-masing empat dari acara terjun, karate dan pencak silat serta tiga dalam acara taekwondo - BERNAMA

Berita Harian X