Isnin, 5 Disember 2022 | 7:01pm
Safawi Rasid (kiri) ketika menghadiri sesi makan tengahari bersama skuad Harimau Malaya di Wisma FAM, Kelana Jaya, hari ini. - Foto ihsan FB FAM.
Safawi Rasid (kiri) ketika menghadiri sesi makan tengahari bersama skuad Harimau Malaya di Wisma FAM, Kelana Jaya, hari ini. - Foto ihsan FB FAM.

Safawi lupakan bulan madu, fokus Piala AFF

KUALA LUMPUR: Sekalipun baru bergelar pengantin baharu namun panggilan buat skuad negara tetap menjadi keutamaan buat penyerang skuad kebangsaan, Safawi Rasid.

Pemain berusia 25 tahun itu boleh dianggap melakukan pengorbanan besar untuk 'meninggalkan' sementara isterinya, Syifa Melvin demi fokus untuk membantu skuad Harimau Malaya menghadapi kempen Piala AFF 2022.

Malah, persoalan mengenai bulan madu juga belum berada dalam fikirannya kerana hanya ada satu dalam kepalanya ketika ini iaitu skuad kebangsaan semata mata.

"Isteri sentiasa memberi kata kata semangat untuk saya di mana pun saya berada. Dia di belakang saya jadi tiada apa apa (masalah).

"Tengok kalau menang Piala AFF 2022, baru saya bincang pasal bulan madu. Sekarang fokus pada sesi latihan dan persediaan untuk Piala AFF.

"(Ke Thailand) mestilah saya bawa (isteri) sekali," katanya ketika ditemui sebelum sesi latihan skuad kebangsaan di Wisma Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), petang tadi.

Terdahulu, Safawi dan Syifa yang juga pempengaruh sah bergelar suami isteri dengan sekali lafaz dalam satu majlis pernikahan di sebuah hotel ternama, 28 November lalu.

Dalam perkembangan lain, Safawi menzahirkan rasa penghargaan kepada kelab Liga 1 Thailand, Ratchaburi selepas pasukan itu bakal menjadi destinasi baharunya bermula tahun depan.

"Saya hargainya kerana mereka mahukan khidmat saya dan saya pun tidak sabar (untuk beraksi).

"Apapun, saya perlu fokus untuk Piala AFF dulu dan kalau ada rezeki, saya akan berikan yang terbaik untuk Ratchaburi," katanya.

Berita Harian X