Ahad, 16 Januari 2022 | 8:28pm
Penyerang baharu Johor Darul Ta'zim (JDT), Fernando Forestieri. - Foto ihsan Facebook Johor Southern Tigers.
Penyerang baharu Johor Darul Ta'zim (JDT), Fernando Forestieri. - Foto ihsan Facebook Johor Southern Tigers.

Forestieri kini pemain termahal Liga M

KUALA LUMPUR: Takhta pemain termahal Liga Malaysia (Liga M) terus bertukar 'baton' susulan kemasukan penyerang baharu Johor Darul Ta'zim (JDT), Fernando Forestieri musim ini.

Gelaran yang musim lalu menjadi milik bekas penyerang Harimau Selatan, Gonzalo Cabrera kini menjadi milik bekas penyerang Udinese dan Sheffield Wednesday itu apabila dianggarkan bernilai RM4.6 juta.

Nilai pasaran semasa pemain itu diperoleh menerusi semakan daripada laman sesawang terkenal bola sepak, transfermarkt.co.uk.

Situasi ini menyaksikan pemain kelahiran Argentina itu mengikut jejak langkah beberapa pemain skuad Harimau Selatan yang sebelum ini pernah dinobatkan sebagai pemain termahal Liga M seperti Cabrera yang bernilai RM2.93 juta, Jonathan Herrera (RM5.96 juta) dan Diogo Santo (RM4.8 juta).

Malah, pemain berusia 31 tahun itu pernah mencatat nilai pasaran tertinggi sebanyak RM36 juta ketika bersama Sheffield Wednesday pada 2018.

Semakan lanjut ke atas nilai pasaran pemain Liga M yang lain turut mendapati tiga lagi 'muka baharu' yang akan menyertai kancah bola sepak tempatan memasuki senarai lima teratas.

Tiga muka baharu terbabit berkongsi 'harga' yang sama iaitu RM2 juta membabitkan pemain dari posisi pertahanan, tengah dan penyerang.

Pemain terbabit adalah David Mawutor yang akan beraksi bersama juara Liga Perdana, Negeri Sembilan FC (NSFC) serta dua pemain Selangor FC (SFC) iaitu Caion dan Yazan Al Arab.

Bagaimanapun, semakan dari transfermarkt turut mendapati penyerang Kedah Darul Aman (KDA), Ronald Ngah memiliki nilai RM2 juta namun tiada pengesahan rasmi daripada naib juara Liga Super itu mengikat pemain dari Cameroon terbabit buat masa ini.

Seorang lagi pemain JDT, La Vere Corbin Ong muncul sebagai pemain berdarah kacukan paling mahal apabila dianggarkan bernilai RM1.9 juta.

Nilai itu setara dengan dua lagi penyerang iaitu penjaring terbanyak Liga Super, Ifedayo Olusegun yang kini mewakili Melaka United serta penyerang Terengganu FC (TFC), Kpah Sherman.

Dua pemain tempatan, Safawi Rasid dan Baddrol Bakhtiar serta seorang lagi pemain berdarah kacukan, Matt Davies melengkapkan senarai 11 pemain termahal Liga M setakat ini.

Senarai pemain termahal Liga M 2022:

1. Fernando Forestieri (JDT) - RM4.6 juta

2. Bergson da Silva (JDT) - RM2.3 juta

3. David Mawutor (NSFC), Caion (SFC), Yazan Al Arab (SFC) - RM2 juta

4. La Vere Corbin Ong (JDT) - RM1.9 juta

5. Kpah Sherman (TFC), Ifedayo Olusegun (Melaka) - RM1.9 juta

6. Matt Davies (JDT), Safawi Rasid (JDT), Baddrol Bakhtiar (Sabah) - RM1.6 juta

Berita Harian X