Ahad, 16 Mei 2021 | 11:15am
Pengadil Mike Dean. - Foto ihsan www.liverpool.com
Pengadil Mike Dean. - Foto ihsan www.liverpool.com

Penyokong Liverpool tak puas hati

LONDON: Penyokong Liverpool memuat naik kenyataan tidak puas hati di Twitter selepas Mike Dean dinamakan sebagai pengadil pertemuan Liga Perdana Inggeris (EPL) menentang West Brom di laman lawannya itu malam ini waktu Malaysia.

Sebagai tambahan, Kevin Friend akan mengendalikan pengadil bantuan pengadil (VAR) ketika skuad Jürgen Klopp berkunjung ke Stadium The Hawthorns. Kini sudah difahami kenapa penyokong Liverpool kecewa dengan berita berkenaan.

Pada Oktober lalu, Dean menyebabkan kontroversi di Anfield apabila menghadiahkan Sheffield United penalti yang sebelumnya hanya sepakan percuma. Cabaran Fabinho terhadap Oli McBurnie tampak tidak bahaya namun Liverpool dihukum yang mencetuskan kontroversi.

Dean bernasib baik apabila skuad Klopp menang 2-1 berdepan The Blades.

Dalam kes Friend pula, dia gagal mengelak kemarahan pengendali dari Jerman itu. Pada Februari 2019, Klopp didenda 45,000 pound (RM261,731) kerana komen yang mempersoalkan integriti Friend sebagai pengadil.

Dia menyalahkan pegawai perlawanan itu kerana membuat kesilapan awal ketika seri berdepan West Ham.

Ketika Liverpool terdesak untuk mendapatkan tiga mata, pasti akan timbul kemarahan memuncak buat kelab dari Merseyside itu jika Dean atau Friend mencetuskan lebih banyak kontroversi.

- AGENSI

Berita Harian X