Selasa, 16 Januari 2018 | 11:13am
PEMAIN JDT bersalaman selepas berakhir aksi persahabatan pramusim menentang pasukan Port FC. - Foto Johor Southern Tigers
PEMAIN JDT bersalaman selepas berakhir aksi persahabatan pramusim menentang pasukan Port FC. - Foto Johor Southern Tigers

Morais puas hati aksi JDT di Thailand

Johor Bahru: Pengendali Johor Darul Ta'zim (JDT), Ulisses Morais menyifatkan aksi persahabatan pramusim di Bangkok, Thailand berjaya mencapai apa yang dirancang dalam usaha membuat persiapan menghadapi pusingan kedua kelayakan Liga Juara-Juara Asia (ACL), 23 Januari dan saingan Liga Super, 3 Februari ini.

Pengendali dari Portugal itu menegaskan, prestasi setiap pemain terutama dari aspek taktikal dan disiplin ketika di padang nyata meningkat dengan mendadak walaupun ada sedikit kelonggaran yang perlu diperbaiki.

Katanya, walaupun tewas 0-1 kepada Port FC pada aksi terakhir semalam, namun secara keseluruhan barisan pemain menunjukkan komitmen tinggi dalam setiap perlawanan dan sentiasa bekerja keras memahami corak taktikal yang dirancang.

"Kekalahan pada aksi terakhir berpunca daripada kesilapan penjaga gol yang gagal membuat keputusan tepat dan seharusnya ia tidak boleh diterima malah setiap pemain harus sedar betapa JDT adalah kelab yang ada kelas tersendiri.

"Oleh itu, pemain harus sentiasa fokus dan perlu ada keyakinan pada setiap masa. Selepas aksi pramusim, kami akan kembali ke Johor dan berehat seketika sebelum kembali menjalani latihan untuk persiapan berdepan Muangthong United FC dalam saingan kelayakan ACL," katanya dalam kenyataan di laman rasmi Johor Southern Tigers.

Dalam siri persahabatan pramusim di negara Gajah Putih itu, JDT menang 1-0 ke atas Army United FC sebelum seri 1-1 dengan Chonburi FC dan tewas 0-1 kepada Port FC.

Morais menganggap latihan di Thailand memberi ruang kepada pemain JDT untuk belajar cara permainan pantas kelab dari negara itu yang memiliki skil dan teknik mantap.

"Dua musim lalu, JDT menjalani latihan di Thailand dan jelas ada kesannya apabila kami menjuarai liga dua musim berturut-turut. Apa yang saya boleh rumuskan, semua perancangan berjalan dengan positif.

"Kami juga sedang menanti kehadiran pemain import terakhir bagi mengharungi saingan liga. Tunggu pengumuman nanti," kata Morais.

Berita Harian X