Selasa, 4 Jun 2024 | 8:54am
Jadikan satu kebiasaan melakukan aktiviti fizikal untuk kekal cerdas mental meskipun mencecah usia 70-an dan ke atas. - Foto hiasan
Jadikan satu kebiasaan melakukan aktiviti fizikal untuk kekal cerdas mental meskipun mencecah usia 70-an dan ke atas. - Foto hiasan

Rahsia cerdas mental pada usia emas

MENJAGA kecerdasan mental suatu perkara yang penting kerana ia membantu melancarkan tugasan seharian.

Sejajar dengan peredaran masa ada sebilangan golongan berusia mungkin daya kecerdasannya semakin tumpul berikutan faktor penuaan.

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana ada individu yang kekal cerdas mental walaupun usia sudah mencapai umur 70-an dan 80-an, malah ada yang jauh daripada usia itu.

Sebenarnya, tidak ada rahsia besar, kecuali mereka mengikuti rutin harian tertentu untuk membantu mereka kekal cerdas.

Hakikatnya, tiada istilah terlewat untuk mulakan amalan gaya hidup sihat dengan memasukkan kebiasaan-kebiasaan ini dalam rutin seharian.

Justeru, anda boleh mengamalkan kebiasaan harian untuk membantu mengekalkan kecerdasan mental sehingga menginjak usia tua. Kebiasaan ini lebih mudah dilakukan.

1. Aktiviti fizikal

Salah satu kebiasaan itu ada orang yang berusia 70-an ke atas mengekalkan kecerdasan mental dengan kerap melakukan aktiviti fizikal.

Bukan sekadar untuk kekal cergas fizikal, malah aktiviti itu mempunyai kesan langsung pada kesihatan otak.

Dengan senaman dapat meningkatkan aliran darah ke otak, yang membantu menyokong fungsi kognitif. Ia juga melepaskan bahan kimia sekali gus membantu meningkatkan 'mood' dan membuatkan anda rasa lebih relaks, tenang dan santai.

Dari berjalan kaki hingga melakukan yoga atau berenang hingga berkebun memberikan kesan yang baik kepada kecerdasan mental.

Apa yang penting mereka perlu konsisten melakukannya. Jadi, jika anda ingin kekal cerdas seiring usia, pastikan aktiviti fizikal menjadi sebahagian daripada rutin harian anda.

Senaman pada waktu pagi bantu turun berat badan dan tingkatkan tahap metabolisme. - Foto hiasan
Senaman pada waktu pagi bantu turun berat badan dan tingkatkan tahap metabolisme. - Foto hiasan

Mulakan dengan langkah kecil, tetapi mulakan sekarang. Tidak pernah ada istilah terlambat untuk menjadikan ia suatu kebiasaan baru untuk kesihatan anda.

2. Pembelajaran sepanjang hayat

Kebiasaan lain untuk kekal cerdas mental adalah menerusi komitmen terhadap pembelajaran sepanjang hayat.

Meskipun sudah berusia 80-an, mereka lebih cerdas berbanding orang lain yang usianya mencapai separuh umur daripada, hanya dengan membaca sebagai rutin biasa.

Mereka boleh membaca surat khabar, majalah atau bahan bacaan dari internet bagi menajamkan dan merangsang minda dan untuk kesihatan otak.

Malah, dengan aktiviti ini kehidupan diisi dengan bermanfaat dan melalui hari-hari yang menyeronokkan.

3. Diet sihat

Makanan yang kita makan memainkan peranan penting dalam mengekalkan kecerdasan mental seiring usia.

Malah, makanan tertentu diketahui dapat meningkatkan kesihatan otak. Diet Mediterranean, yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, minyak zaitun dan protein tanpa lemak, sering dikaitkan dengan risiko penurunan kognitif yang lebih rendah.

Ia bukan soal mengikuti rejim yang ketat, tetapi lebih kepada membuat pilihan yang lebih sihat secara konsisten.

Pilihlah makanan yang dapat meningkatkan kecerdasan seperti beri biru, brokoli, biji labu, dan coklat gelap dalam hidangan, pasti anda dapat membuat perbezaan yang ketara.

Ingat, apa yang anda makan bukan sahaja mempengaruhi ukuran pinggang anda; ia juga mempengaruhi kesihatan otak anda. Jadi, buatlah pilihan untuk kekuatan minda anda dengan makanan yang berkhasiat.

4. Interaksi sosial secara berkala

Kekal aktif secara sosial adalah satu lagi kebiasaan mereka untuk kekal cerdas mental meskipun sudah menginjak usia tua.

Dengan bersosial juga otak kita berkembang menerusi interaksi interpersonal.

Ia boleh dilakukan sama ada bersembang dengan rakan ketika minum kopi, menyertai aktiviti berkumpulan, atau sekadar berbual dengan jiran.

Interaksi sosial secara berkala juga merangsang otak dan menjaga kita terus cergas mental.

Sebaliknya, jika anda mengasingkan diri boleh memberi kesan buruk pada kesihatan mental dan fizikal. Jadi, pastikan kalendar sosial anda penuh – ia baik untuk otak anda.

5. Tidur yang mencukupi

Mendapatkan tidur malam yang baik bukan sahaja membuatkan kita rasa segar pada waktu pagi, tetapi ia juga berperanan penting kepada kesihatan kognitif.

Ketika tidur, otak bekerja untuk mengukuhkan ingatan dan membersihkan bahan buangan. Ini adalah masa otak untuk mengecas semula dan menetapkan semula fungsinya.

Orang yang mengekalkan ketajaman mental sehingga usia 70-an dan ke atas sering mengutamakan kualiti tidur sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka.

Jadi, pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap malam. Otak anda akan berterima kasih untuknya.

6. Kesedaran dan meditasi

Dalam dunia yang serba pantas kini, mudah 'terperangkap' dalam kesibukan seharian dan melupakan masa santai untuk diri sendiri. Namun, mereka yang kekal cergas secara mental seiring usia sering mengamalkan meditasi.

Amalan ini membantu mengurangkan tekanan, meningkatkan tumpuan dan memupuk rasa tenang serta kesejahteraan.

Dengan memberi tumpuan itu membolehkan minda berehat, mengecas semula, dan membina ketahanan terhadap tekanan hidup.

Ambillah beberapa saat setiap hari untuk bernafas dalam-dalam, merenung dan berada dalam saat sekarang. Ini adalah hadiah yang anda berikan bukan sahaja kepada diri sendiri tetapi juga kepada mereka di sekitar anda.

7. Latihan kognitif

Sama seperti senaman fizikal penting untuk mengekalkan kesihatan badan, latihan kognitif juga penting untuk kesihatan otak.

Ada yang menyelesaikan teka silang kata setiap hari untuk aktiviti santai. Apabila tekun menyelesaikan teka-teki ia juga membuatkan fungsi otak bergerak.

Latihan kognitif seperti teka-teki, permainan papan atau belajar bahasa baru mencabar otak kita dan menjadikannya aktif.

Ia membantu membina ketahanan mental dan mencegah penurunan kognitif. Jadi, amalkan tabiat memberi otak anda senaman yang baik setiap hari.

8. Sikap positif

Mungkin tabiat yang paling penting adalah mengekalkan sikap positif. Mereka yang kekal cergas secara mental dalam usia emas sering mempunyai pandangan hidup yang optimis.

Sikap positif membantu kita mengatasi situasi tekanan dengan lebih baik, mengurangkan risiko masalah kesihatan fizikal dan menyumbang kepada jangka hayat yang panjang.

Ia adalah alat untuk membentuk realiti dan mempengaruhi kesihatan mental.

Jadi, berusaha untuk mengekalkan mindset yang positif, walaupun berdepan dengan cabaran. Ia lebih daripada sekadar faktor yang membuat anda berasa baik, ia adalah penting untuk kesihatan kognitif anda.

Berita Harian X