Selasa, 30 Mei 2023 | 9:41am

Kurang minat bidang STEM jejas keperluan tenaga kerja pakar

SEKITAR 1990-an terdapat sebuah drama Inggeris popular, The X-Files yang mencetuskan fenomena dinamakan Scully Effect. Ia berlaku kerana drama itu berjaya menaikkan minat dan kesedaran terhadap Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), terutama dalam kalangan penonton wanita.

Tinjauan terhadap 2,021 responden wanita oleh JWalter Thompson Inteliligence, iaitu sebuah firma yang mengkhusus dalam data, penyelidikan, trend dan inovasi mendapati minat terhadap STEM meningkat dalam kalangan 60 peratus penonton siri itu.

Pada masa sama, kajian mendapati 50 peratus responden menamakan watak Dana Scully yang bertanggungjawab meningkatkan minat mereka terhadap STEM. Dalam The X-Files, Scully ialah ejen penyiasat dengan latar pendidikan sains fizik dan perubatan.

Bukan itu sahaja, kajian sama mendapati 43 peratus responden bekerja dalam bidang STEM kerana Scully Effect.

Kemajuan STEM membuatkan kita dapat merasai hidup yang serba canggih dan mudah. Apa yang dibayangkan sukar dan mustahil suatu ketika dahulu kini sedang dihidangkan dalam tempoh semasa.

Dalam era dunia digital ketika ini, penemuan dan kemajuan dalam bidang STEM menjadi kunci pembangunan pesat dalam komunikasi, pengangkutan, perubatan, tenaga baharu dan pelbagai lagi.

Dunia yang sentiasa berevolusi akan bergantung kepada ahli yang mahir dalam STEM. Justeru, negara yang mempunyai takungan pekerja berkemahiran dan kepakaran dapat memacu negara sebagai penyumbang kepada teknologi masa depan dan tidak sekadar menjadi pengguna.

Namun di Malaysia, tidak ramai pelajar yang memilih STEM pada peringkat menengah atas dan jumlah ini semakin berkurangan apabila mereka memilih bidang pengkhususan pada peringkat pengajian tinggi.

Banyak universiti menyatakan mereka mengesan pola penurunan permintaan pelajar bagi program berasaskan sains dan teknologi sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Malah, graduan jurusan ini pula tidak semuanya akan bekerja dalam bidang STEM.

Tentunya fenomena ini akan memberi implikasi kepada tenaga kerja pakar pada masa depan, seterusnya melambatkan perancangan negara bagi mencapai status negara maju.

Hakikatnya Malaysia sudah melaksanakan polisi 60:40 yang mensasarkan 60 peratus pelajar dalam bidang STEM sejak 1967. Malah, sudah puluhan tahun berlalu pelbagai usaha dilakukan bagi mencapai sasaran polisi ini, namun sehingga kini, kuota itu masih gagal dipenuhi. Apakah yang membunuh minat pelajar untuk meneruskan pengajian dalam STEM?

Kanak-kanak secara fitrah dilahirkan dan membesar dengan semangat ingin tahu yang tinggi. Mereka membesar sebagai anak muda yang suka meneroka dan mencabar diri dengan perkara baharu. Malah, ketika ini mereka adalah pengguna utama media sosial, iaitu aplikasi teknologi STEM.

Pengajaran STEM kurang fleksibel

Namun, ramai daripada mereka beranggapan STEM sukar dipelajari dan bukan untuk semua orang. Stigma ini perlu diperbetulkan. Hakikatnya kesukaran yang dikaitkan dengan STEM secara akademik bukan fakta yang paling tepat.

Menurut penyelidik, pengajaran STEM ini masih kelihatan kurang fleksibel sehingga boleh digarap sebagai sesuatu yang mendatangkan keterujaan berterusan. Secara teori, sesuatu yang sukar menjadi mudah apabila ia diulang-ulang dan menjadi kebiasaan. Kebiasaan akhirnya memudahkan.

Perbincangan ini bukan soal untuk menjadikan STEM sesuatu yang lebih mudah, tetapi soal menjadikannya mesra murid.

Isu ini mengenai mengenali trauma apabila STEM dimomokkan sebagai subjek terlalu mencabar mental atau dipersembahkan dengan cara buruk sehingga meninggalkan kesan yang teruk.

Sudah banyak perbincangan dan kajian dilakukan bagi merungkai persoalan terhadap minat yang memudar dalam kalangan pelajar terhadap STEM. Namun, sehingga kini, belum jelas lagi faktor yang menjadi punca sebenar kepada kemerosotan ini.

Bagaimanapun, sudah ada beberapa petunjuk yang boleh menjadi panduan untuk merubah keadaan, sekali gus mengembalikan semula minat pelajar terhadap STEM.

Penyelesaian menyeluruh dan inovasi baharu pendidikan seharusnya diusahakan oleh pihak kerajaan, sekolah, universiti dan sektor industri di samping galakan ibu bapa bagi meningkatkan minat murid.

Basmin Maarof,
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Media Pertubuhan IKRAM Malaysia


Pembaca yang ingin berkongsi pandangan dan membuat aduan boleh e-mel ke [email protected]

Berita Harian X