Selasa, 13 Oktober 2020 | 10:30am
- Gambar hiasan
- Gambar hiasan

PAS mampu bina muafakat politik di Sabah

Pelantikan Setiausaha PAS Sabah, Dr Aliakbar Gulasan sebagai antara enam Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dilantik dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, menimbulkan polemik baharu dalam politik Sabah.

Di sebalik pujian ia sebagai langkah wajar Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Mohd Noor kerana PAS antara parti politik menganggotai Perikatan Nasional (PN), reaksi berbeza diberikan pihak pembangkang. DAP dan PKR Sabah menganggap ia tidak sepatutnya berlaku.

Mereka melihat PAS sebagai parti politik ekstrem berteraskan agama yang tidak sesuai dengan keadaan masyarakat dan budaya di negeri ini. Kehadirannya dalam politik dan DUN Sabah didakwa akan memecahbelahkan masyarakat Sabah yang berada dalam keadaan toleransi tinggi.

Dakwa mereka lagi, masyarakat Sabah tidak boleh menerima prinsip dan falsafah politik PAS berteraskan agama yang ekstrem. PAS juga tidak bertanding dalam mana-mana kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) lepas dan tidak mendapat sokongan penduduk Sabah kerana tidak pernah memenangi sebarang kerusi pada mana-mana pilihan raya sebelum ini.

Bagaimanapun, tidak tepat jika PAS dikatakan parti politik ekstrem. Perubahan sudah banyak berlaku dalam amalan dan falsafah PAS. Sejak awal, parti itu mampu menyesuaikan pelbagai keadaan dan pertubuhan politik.

Sejak akhir 1950-an, PAS pernah bekerjasama dengan Parti Negara dan Parti Rakyat Malaya. Awal 1970-an, ia bekerjasama dengan UMNO dan semua parti utama bukan Melayu dalam komponen Barisan Nasional (BN). Pada 1990-an, PAS bekerjasama dengan Parti Semangat 46. PAS juga pernah bersama DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat (PR).

Tidak dinafikan teras perjuangan PAS berpaksikan prinsip Islam, tetapi bukan apa diistilahkan sebagai prinsip 'tertutup' hingga tidak boleh menerima pandangan orang luar. Jauh sekali menolak prinsip positif yang boleh membawa kerjasama dan muafakat positif demi kestabilan negara.

Pemilihan Aliakbar sebenarnya pilih- an tepat sebagai antara ADUN dilantik mewakili PAS. Pengalamannya dalam PAS tidak dinafikan, manakala darjah kematangan diakui. Berpengalaman sebagai pensyarah kanan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) memberi asas positif kepada peranan bakal dipegangnya.

Kelayakan Ijazah Doktor falsafah dalam kajian Pembandaran dan Pembangunan besar faedahnya kepada sumbangan pembangunan Sabah serta kestabilan politik amnya.

Alasan menafikan perlantikan Aliakbar sebagai ADUN dilantik bersandarkan kenyataan Ahli Parlimen Pasir Puteh, Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh mengenai hal berkaitan Kitab Injil dan Kristian, adalah tidak wajar. Apa di nyatakan Nik Muhammad Zawawi bukan kenyataan rasmi PAS sebagai parti politik.

Perlantikan Aliakbar harus dilihat dari sudut PAS sebagai parti komponen PN dan semangat kerjasama. Apabila Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menang dalam PRN baru-baru ini, kemenangan itu tidak boleh hanya dilihat sebagai kemenangan PN, BN dan Parti Bersatu Sabah (PBS) semata-mata. Ia harus dilihat kemenangan semua parti politik dalam GRS, termasuk PAS.

Pada pilihan raya lalu, ahli PAS turut berjuang menjamin kemenangan GRS. PAS tidak bertanding pada mana-mana kerusi, tetapi alasannya memberi peluang kepada parti komponen serta alasan tempatan yang patut diterima PAS serta semangat toleransi antara parti komponen.

Apabila GRS menang, wajar semua anggota parti komponen diberikan peluang dalam politik dan DUN Sabah. Satu kerusi wajar bagi PAS sebagai parti memberikan peranan sedemikian. Semangat dan falsafah kerjasama antara semua anggota parti politik bernaung di bawah payung sama penting dan perlu diterapkan.

Ruang lantikan diberikan kepada PAS ini sangat penting bagi kerjasama dan sokongan berterusan parti itu kepada GRS khususnya PN. Andainya PAS langsung tidak diberi peluang dalam politik dan pentadbiran Sabah dengan saluran ADUN dilantik, kesan dan sokongan kurang baik oleh ahli PAS kemungkinan akan berlaku pada masa depan.

Aliakbar pasti akan bertindak sebagai anggota komponen PN dan bukan sebagai ahli PAS yang tertutup. Sebagai anak Sabah, pasti beliau memahami apa akan dilakukannya. Ini membuka peluang kepada Aliakbar dan PAS Sabah mewarnai apakah parti PAS sebenarnya tanpa keluar daripada falsafah payung besar PN dan GRS.

PAS mampu memainkan peranan dalam masyarakat Sabah yang berbilang kaum dan agama. Islam itu sesuai dengan semua zaman dan keadaan. Semangat maju jaya bagi PAS Sabah membina wajah dan peranan baharu dalam politik Sabah sebagai antara anggota PN dan Gabungan Rakyat Sabah.

Harapan besar PAS memberi sumbangan besar dalam membina muafakat politik berkat dan kestabilan politik negeri dan negara yang utuh.

Prof Madya Dr Mohd Noor Yazid,
Geo-Politik dan Elektoral Sabah (GeOpeS), Universiti Malaysia Sabah

Berita Harian X