Jumaat, 22 September 2023 | 5:54pm
Anggota tentera Houthi soldiers bersama sebuah kenderaan pembawa peluru berpandu sempena ulang tahun kesembilan Houthi menguasai ibu negara Yaman, Sanaa. - Foto hiasan AFP
Anggota tentera Houthi soldiers bersama sebuah kenderaan pembawa peluru berpandu sempena ulang tahun kesembilan Houthi menguasai ibu negara Yaman, Sanaa. - Foto hiasan AFP

Malaysia akan terus bekerja sama dengan rakan global untuk gencatan senjata nuklear

KUALA LUMPUR: Lawatan enam hari pemimpin Korea Utara Kim Jong Un ke Russia baru-baru ini yang mencetuskan kebimbangan global mengenai potensi perjanjian senjata antara kedua-dua negara itu berlaku ketika kedua-dua negara terus dipencilkan oleh masyarakat antarabangsa.

Dalam pertemuan yang jarang berlaku itu, Jong Un bertemu Presiden Vladimir Putin dan melawat beberapa kemudahan ketenteraan dan teknologi utama yang menonjolkan kerjasama pertahanan yang semakin mendalam antara kedua-dua negara dalam menghadapi konfrontasi yang dihadapi masing-masing dengan Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya.

Pertemuan ini adalah yang pertama antara kedua-dua pemimpin itu sejak 2019, dan dilaporkan sebagai perjalanan Jong Un ke luar negara paling lama sejak memegang kuasa pada akhir 2011.

Mengambil iktibar daripada pertemuan itu, kebimbangan tentang perlucutan senjata nuklear global, satu yang dilakukan oleh Malaysia dalam memperjuangkan dunia bebas senjata nuklear, kini menjadi bidang kritikal untuk dibincangkan terutama apabila Malaysia mengambil alih jawatan Pengerusi ASEAN pada 2025.

Dr Hoo Chiew Ping, Pensyarah Kanan dalam Kajian Strategik dan Hubungan Antarabangsa di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), memberitahu BERNAMA bahawa Malaysia perlu terus gigih berusaha untuk mendapatkan komitmen daripada kuasa-kuasa nuklear utama bagi mengelak Asia Tenggara daripada sasaran senjata nuklear.

"Pertama, Perjanjian Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) yang pada mulanya diperjuangkan oleh Indonesia semasa menjadi Pengerusi ASEAN walaupun mencapai kemajuan kecil dalam mendapatkan sokongan kuasa nuklear utama, perlu diteruskan oleh Malaysia pada 2025.

"Kedua, jika kita boleh memujuk beberapa, jika tidak semua, kuasa nuklear untuk menandatangani SEANWFZ, kita boleh mencadangkan penubuhan zon bebas senjata nuklear dari Semenanjung Korea ke Asia Timur Laut, walaupun usaha untuk meyakinkan Korea Utara supaya melepaskan senjata nuklearnya merupakan tugas yang mencabar.

"Malaysia perlu terus bekerjasama dengan rakan kongsi global di peringkat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pihak berkepentingan serantau untuk mempromosi perlucutan senjata nuklear, menyokong pemeteraian perjanjian SEANWFZ oleh kuasa nuklear dan mewujudkan norma dan perintah nuklear yang inklusif yang melibatkan kedua-dua negara senjata nuklear (NWS) dan negara bukan senjata nuklear (NNWS).

Hoo yang melakukan penyelidikan utama dalam isu keselamatan dan proses damai di Semenanjung Korea, berkongsi pandangan itu apabila diminta mengulas mengenai pertemuan Kim dengan Putin, yang dianggap oleh banyak media antarabangsa sebagai "bersejarah" dan "membimbangkan."

Mengulas lanjut pertemuan dua pemimpin itu, Hoo percaya hasil lawatan itu mengatasi jangkaan memandangkan Kim mengetuai delegasi peringkat tinggi yang meliputi pegawai tertinggi parti dan tentera.

Foto 21 September dikeluarkan Korean Central News Agency (KCNA) menunjukkan Kim Jong Un hadir mesyuarat ke-16 Politburo di Pyongyang. - KCNA/AFP
Foto 21 September dikeluarkan Korean Central News Agency (KCNA) menunjukkan Kim Jong Un hadir mesyuarat ke-16 Politburo di Pyongyang. - KCNA/AFP

"Lawatan itu meliputi pelbagai bidang, termasuk pusat pelancaran angkasa lepas, pangkalan kapal selam, pangkalan tentera udara, dan pusat R&D tentera, yang menunjukkan pelbagai bidang potensi kerjasama antara Rusia dan Korea Utara.

"Jika kedua-dua negara mengukuhkan kerjasama ketenteraan jangka panjang yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaan ketenteraan masing-masing, sudah pasti ia akan memberi implikasi kepada kestabilan strategik serantau dan global," katanya.

Agensi Berita Pusat Korea (KCNA), media negara Korea Utara, memetik Kim sebagai menyatakan bahawa lawatannya itu menekankan mengenai "kepentingan strategik" hubungan antara Pyongyang dan Moscow.

Pegawai AS dan Korea Selatan menyuarakan kebimbangan bahawa Kim mungkin membekalkan senjata dan peluru kepada Russia yang telah banyak menggunakannya dalam konflik di Ukraine yang berlarutan selama lebih 18 bulan.

Namun, Moscow dan Pyongyang menafikan sebarang niat sedemikian.

Laporan itu juga menyebut bahawa Putin telah menerima jemputan daripada Kim untuk melawat Korea Utara pada masa hadapan. – BERNAMA

Berita Harian X