Sabtu, 27 Julai 2019 | 11:01am
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad diiringi Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi (kanan) ketika melancarkan logo kempen Visit Truly Asia Malaysia 2020 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini. - Foto BERNAMA
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad diiringi Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi (kanan) ketika melancarkan logo kempen Visit Truly Asia Malaysia 2020 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini. - Foto BERNAMA

Rakyat ejen promosi TMM2020

DALAM tempoh berbaki kira-kira lima bulan lagi sebelum Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2020 membuka tirai, ramai berasakan kempen kali ini agak ‘terlambat’ dan belum cukup ‘panas’ berbanding empat edisi terdahulu.

Mungkin ketiadaan logo kempen TMM2020 dipamerkan di tempat awam sebelum ini menjadikan promosi sedikit ‘muram’ berbanding sasaran Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya untuk meraih pendapatan sehingga RM100 bilion daripada industri pelancongan tahun depan.

Alhamdulillah, kerancakan TMM2020 sedikit terasa selepas logo Visit Truly Asia Malaysia dilancarkan secara rasmi dalam majlis disempurnakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Isnin lalu. Diharap ia dapat menyuntik kerancakan kempen.

Tahun lalu, Malaysia di kedudukan 21 antara negara yang mempunyai pendapatan pelancongan tinggi, dengan memperoleh RM84.1 bilion. Perkara itu diumumkan Organisasi Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO) dan disiarkan menerusi Laporan Barometer, Mei lalu.

Namun, jangan kita lupa tanpa promosi dan kempen berterusan agak sukar untuk mengekalkan mahu pun mengatasi rekod berkenaan. Negara jiran seperti Indonesia dan Thailand pula cukup agresif dalam mempromosi produk pelancongan terkini negara masing-masing.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Musa Yusof, mengakui masih banyak perlu dilakukan untuk menyaingi tetangga kita yang lebih ‘bising’ dalam mempromosi produk mereka.

“Mungkin dari segi pengiklanan kita nampak kurang, terutama di media luar negara, tetapi kerjasama masih diteruskan termasuk dengan rangkaian media utama seperti Cable News Network (CNN). Tourism Malaysia adalah lembaga pelancongan pertama di dunia menjalinkan kerjasama dengan mereka dalam mempromosikan produk Malaysia Truly Asia sejak 20 tahun lalu.

“Kita lebih menumpukan media dan pemasaran digital, selain menjalin kerjasama dengan agensi pelancongan dalam talian untuk mendapatkan impak lebih berkesan,” katanya.

Musa mengakui TMM2020 memberi cabaran besar dari segi bajet memandangkan kejatuhan nilai mata wang negara berbanding mata wang asing yang turut mengehadkan promosi.

Nilai wang sama tidak lagi dapat dibelanjakan seperti lima tahun dulu membuatkan lembaga pelancongan itu terpaksa lebih bijak melakukan promosi termasuk memilih pendekatan kerjasama strategik untuk mempamerkan logo TMM2020 di 34 badan pesawat pelbagai syarikat penerbangan tempatan dan antarabangsa.

Berbanding dulu kehangatan TMM cukup dirasakan. Sebut saja TMM, rakyat tidak kira lapisan usia dan kaum tahu mengenainya, malah teruja menanti kedatangan pelancong hasil kempen dan promosi besar-besaran yang giat dijalankan lebih awal.

Penulis masih ingat ketika TMM kali pertama pada 1990, lagu tema To Know Malaysia, Is To Love Malaysia (Kenali Malaysia, Cintai Malaysia) nyanyian Sudirman Arshad begitu ‘melekat’ dalam benak fikiran kita berikutan promosi berterusan kerajaan demi memastikan kejayaan kempen.

Strategi menggunakan lagu tema yang sama didendangkan sewaktu mempromosi Malaysia menjadi tuan rumah bagi Persidangan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) Ke-35 nampaknya memberi impak yang cukup besar terhadap kejayaan dan keberkesanan kempen TMM1990 apabila keindahan serta keunikan negara semakin menjadi buah mulut pelancong luar negara.

Boleh dikatakan TMM1990 adalah kemuncak pencapaian dan kejayaan terbesar industri pelancongan negara pada tahun berkenaan.

Kegiatan kebudayaan dan kesenian tanah air yang suatu masa dulu hampir dilupai semakin meningkat mutu persembahannya dengan kepelbagaian aktiviti yang disusun padat sepanjang tahun untuk dimuatkan dalam kalendar acara tahunan negara.

Penulis percaya kejayaan kempen tidak hanya perlu bergantung sepenuhnya kepada kerajaan, tetapi lebih bermakna jika mendapat sokongan dan turut dijayakan rakyat sendiri.

Negara ini ramai influencer media sosial yang mampu membantu kempen menarik kedatangan pelancong daripada mereka memberikan promosi percuma tempat pelancongan menarik luar negara.

Jika diperhatikan rakyat kita sendiri ramai yang semakin mampu dan menjadikan aktiviti melancong ke luar negara sebagai pilihan untuk dipaparkan di media sosial. Ada baiknya sempena kedatangan TMM2020 tahun depan, kita memberi sokongan dengan membantu memperkenalkan tempat menarik dalam negara untuk lebih dikenali masyarakat luar.

Kalau blogger luar negara seperti Mark Wiens mampu menarik lebih dua juta tontonan untuk misi mencari ‘Nasi Dagang Atas Tol’ yang cukup terkenal di Terengganu, selain masing-masing 1.8 juta dan 1.4 juta tontonan untuk hidangan kari kepala ikan Anuar di Bangsar dan masak lemak itik salai di Kajang, kenapa blogger tempatan tidak gunakan peluang yang ada untuk mempromosi tempat menarik di negara sendiri?

Penulis adalah wartawan Meja Rencana Berita Harian

Berita Harian X