Jumaat, 5 April 2019 | 11:00am
DESAK Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memulakan penyiasatan terhadap Israel kerana mencabul ketetapan resolusi 2334, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC). - Foto Hiasan
DESAK Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memulakan penyiasatan terhadap Israel kerana mencabul ketetapan resolusi 2334, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC). - Foto Hiasan

Pendakwaan Israel uji keadilan ICC

PADA 17 Oktober 2018, sebuah organisasi masyarakat sivil (CSO) berpangkalan di Malaysia, Yayasan MyAqsa memulakan inisiatif untuk mendesak Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memulakan penyiasatan terhadap Israel kerana mencabul ketetapan resolusi 2334, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) yang diluluskan dengan undi 14-0 pada 23 Disember 2016. Amerika Syarikat mengambil sikap berkecuali.

Resolusi itu menjadi asas tindakan MyAqsa. Ini berdasarkan kemampuan ICC untuk menerima maklumat mengenai pelakuan jenayah melalui Perkara 15 Statut Rom khususnya Perkara 15 (1) yang membolehkan ICC memulakan siasatan proprio motu berdasarkan maklumat mengenai jenayah dalam bidang kuasa ICC.

Di peringkat antarabangsa, perkara 17 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat atau UDHR 1948 adalah berkaitan hak setiap orang untuk memiliki harta dan tiada siapa yang sewenang-wenangnya boleh dinafikan hak itu. Hak ini tidak dapat dipisahkan daripada sesiapa pun, termasuk rakyat Palestin, tetapi secara sengaja dicabuli Israel sejak 1948, terutama sekali sejak melakukan penyitaan dan pendudukan haram ke atas wilayah Palestin ketika Perang Enam Hari pada 1967.

Resolusi UNSC 2334 menyatakan bahawa penempatan Israel di wilayah yang diduduki sejak 1967, termasuk Baitulmuqaddis Timur, menyalahi undang-undang antarabangsa dan menjejaskan usaha penyelesaian dua negara dan keamanan yang kekal di antara Palestin dan Israel.

Resolusi itu secara khusus mensyaratkan Israel untuk segera menghentikan kegiatan penempatan haram di wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Baitulmuqaddis Timur dan Tebing Barat.

Resolusi UNSC 2334 serta Bab VII Piagam PBB mengikat semua anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu, termasuk Israel, manakala secara khususnya Israel sebagai satu daripada pihak yang tertakluk pada perkara 49 Konvensyen Geneva Keempat mencabuli larangan melaksanakan pemindahan beramai-ramai mana-mana penduduk awam oleh kuasa asing ke atas mana-mana wilayah yang diduduki serta pengusiran mana-mana orang yang berasal dari wilayah berkenaan.

Jenayah perang

Secara khusus, pemindahan berkenaan adalah jenayah perang menurut maksud Perkara 8 (2) (b) (viii) Statut Rom.

ICC mempunyai bidang kuasa untuk menyiasat empat jenis jenayah sangat serius di bawah bidang kuasanya mengikut Statut Rom. Dalam kes Israel, entiti haram itu meneruskan pelanggaran undang-undang antarabangsa secara sengaja dan terang-terangan.

Ini khususnya mencabuli semua instrumen hak asasi manusia dan kemanusiaan antarabangsa yang disebutkan di atas, terutama sejak UNSC 2334 diluluskan pada 2016, dengan melaksanakan aktiviti penempatan dilarang di wilayah Palestin yang didudukinya, termasuk terus membina penempatan haram dan menyalahi undang-undang di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur.

Yayasan MyAqsa sudah berusaha mendokumentasi bukti pelanggaran undang-undang hak asasi manusia oleh Israel. Butiran terperinci mengenai perlakuan jenayah perang Israel juga didokumentasikan dan dilaporkan media sosial, bersama-sama membentuk bukti kukuh bahawa Israel terus terbabit dalam perlakuan jenayah perang dengan memaksa perpindahan penduduk Palestin keluar dari kampung halaman mereka.

Selain itu, pelbagai laporan berita dan laporan suruhanjaya oleh serta bagi pihak individu yang berminat dan organisasi hak asasi manusia antarabangsa menyokong sumber diperoleh Yayasan MyAqsa bagi memperkukuh desakan terhadap ICC untuk memulakan penyiasatan seterusnya pendakwaan terhadap Israel.

Contohnya, ringkasan bertarikh September 2018 bertajuk “Aktiviti Penempatan sejak UNSCR 2334” yang disediakan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) antara lain, menyimpulkan bahawa sejak Resolusi UNSC 2334 diluluskan pada Disember 2016, sebanyak 6,987 tender untuk unit penempatan penduduk Israel dikeluarkan, 2,761 unit pembinaan pemukiman Tebing Barat bermula, 10,536 rancangan dimajukan, enam pos ditubuhkan dan 1,140 dunam (4,605 ekar atau 1,842 hektar) diisytiharkan tanah negeri pada 2017 dan 2018.

Israel juga menyita tanah Palestin milik rakyat secara haram seluas kira-kira 900,000 dunam, yang berjumlah kira-kira 16 peratus daripada Tebing Barat.

Abai undang-undang antarabangsa

Jumlah pencerobohan untuk membina penempatan haram disenaraikan di atas adalah bukti yang tidak dapat disangkal bahawa Israel bertindak seperti entiti pariah dengan terang-terangan mengabaikan undang-undang antarabangsa.

Israel sebagai anggota PBB menentang dan terus gagal dalam kewajipannya sebagai ahli masyarakat antarabangsa yang bertanggungjawab dengan bersungguh-sungguh dan secara tidak sengaja terbabit dalam bangunan haram dan pengembangan penempatan dalam penentangan terang-terangan UNSC 2334 sebagai pendirian komuniti antarabangsa dari negara bertamadun.

Israel boleh dengan kejam melakukan kejahatan perang ini menunjukkan bahawa ia membahayakan dunia sekarang, dan Israel mesti dipertanggungjawabkan untuk tindakannya dalam hal ini di hadapan ICC.

Usaha Yayasan MyAqsa ini bakal menguji keberkesanan ICC sebagai institusi antarabangsa yang cuba mengangkat keadilan dan hak asasi manusia peringkat sejagat. Apabila pasukan peguam yang mewakili MyAqsa bakal membentangkan bukti dan hujahan mereka pada akhir April ini, masyarakat dunia akan dapat menilai, sama ada institusi itu benar-benar ikhlas melindungi hak asasi manusia penduduk Palestin yang dizalimi, atau masih tunduk dikawal kuasa besar dunia dan sikap hipokrasi institusi serta NGO antarabangsa yang sering mendakwa melindungi dan mempertahankan hak asasi manusia golongan yang benar-benar ditindas.

Penulis mengetuai sepasukan tujuh peguam penyiasat mewakili Yayasan MyAqsa bagi mengemukakan bukti ke Pejabat Ketua Pendakwaraya (OTP) ICC di The Hague, Belanda

Berita Harian X