Jumaat, 3 Mei 2024 | 1:43pm
Foto hiasan
Foto hiasan

Ambil kuantiti sederhana penuhi diet seimbang

Kebiasaannya pelbagai jenis juadah disajikan sepanjang musim perayaan. Pastinya, deretan menu ketika mengunjungi rumah terbuka mampu membangkit selera.

Namun, kita perlu sentiasa beringat untuk memastikan hidangan yang diambil tidak berlebihan sekali gus memberi kesan kepada kenaikan berat badan mendadak. Setiap sajian yang diambil haruslah pelbagai dan memenuhi diet seimbang dalam kuantiti sederhana terutama bagi pesakit yang mempunyai penyakit kronik bagi mengelakkan timbulnya masalah lain.

Kenaikan berat badan secara mendadak dan sukar menurunkannya kembali akan memberi kesan kepada kesihatan dalam jangka masa panjang. Berat badan berlebihan atau obesiti meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit kronik sepert kencing manis, tekanan darah tinggi, sakit jantung, strok dan sebagainya.

Oleh itu, melalui gaya hidup sihat seperti mengamalkan tabiat pemakanan yang sihat dan meningkatkan aktiviti fizikal adalah sangat penting pada bila-bila masa walaupun ketika menyambut musim perayaan untuk mengekalkan berat badan ideal.

Peningkatan berat badan yang mendadak selalunya disebabkan pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak dan kurang sihat. Misalnya, makanan yang tinggi kandungan gula dan lemak. Kebanyakan mereka mungkin meletakkan diri mereka dalam tempoh memberi 'ganjaran' kepada diri. Disebabkan itu, mereka hendak menikmati makanan yang enak dalam kuantiti yang banyak semasa musim perayaan.

Setiap individu digalakkan makan dengan kuantiti yang sedikit tapi lebih kerap seperti tiga hidangan utama dan dua hidangan ringan. Ini boleh mengelakkan rasa terlalu lapar. Snek ringan seperti roti sandwich, buah, biskut, susu soya dan buah-buahan amat digalakkan.

Selain itu, jarakkan diri dari tempat makan ketika berada di jamuan hari raya. Anda juga dinasihatkan supaya fokus kepada perbualan dengan saudara-mara dan kawan berbanding makanan. Selain itu, anda juga digalakkan makan buah-buahan dan minum segelas air kosong sebelum mula makan jamuan hari raya. Ambil pelbagai jenis makanan daripada semua kelas makanan iaitu kumpulan karbohidrat, protein, lemak, sayur-sayuran dan buah-buahan. Melaluinya, kita boleh dapat kebanyakan nutrisi yang diperlukan.

Pada masa sama, kita juga perlu minum sekurang=kurangnya lapan gelas air kosong setiap hari. Anda juga dinasihatkan untuk mengamalkan pemilihan makanan harian yang seimbang. Terlalu sedikit atau banyak, kedua-duanya adalah tidak baik kepada diet anda.

Pengambilan makanan dalam kuantiti yang sederhana juga amat penting. Amalan pengambilan makanan berdasarkan keperluan yang sepatutnya masih membenarkan anda menikmati makanan kegemaran.

Tiada makanan yang perlu dielakkan sama sekali kerana setiap makanan mempunyai nutrien yang berbeza. Justeru, kita digalakkan mengambil pelbagai jenis makanan untuk mendapat nutrien yang mencukupi. Bagitupun, bagi pesakit yang mempunyai penyakit kronik mereka perlu mengehadkan pengambilan makanan tertentu. Misalnya, pesakit kencing manis perlu mengurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat dan bergula.

Bagi individu yang ada penyakit kronik terutama masalah buah pinggang, mereka perlu disiplin dengan waktu makan yang tetap pada kuantiti sederhana.

Pesakit kencing manis juga haruslah makan ikut waktu selain mematuhi jadual pengambilan ubat, tidak kira di mana pun mereka berada. Selain itu, diet mereka haruslah sama dengan hari-hari biasa.

Mereka tidak digalakkan mengambil makanan yang berlebihan semasa musim perayaan. Sebarang perubahan yang besar dalam diet haruslah dibincang bersama dengan doktor atau pakar pemakanan mereka.

Pesakit tekanan darah tinggi dan ginjal kronik pula harus mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam dan protein. Pemakanan yang rendah lemak seharusnya diamalkan oleh kebanyakan pesakit yang mempunyai penyakit kronik.

Berita Harian X